- Címkék:
- tartós alapanyag
- szendvics
Aszalt szilva, alma, fokhagyma
A lereszelt fokhagymát alacsony lángon megfonnyasztom az olajon, pépesítem a szilvával és almával. Koriandermaggal fűszerezem, sózom.
Arányok ízlés szerint.
Tapenade
Zamatos, puha fekete olívabogyót pépesítek, szardellával és kapribogyóval ízesítem.
Tojáskrém
- 3 db 7 percig főtt tojás
- 3 db szardellafilé
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1/2 dl olívaolaj
- 1 ekanál Worcester szósz
- 1 tkanál pikáns mustár, pl. Colman's
- 1 tkanál durvára tört fekete bors
- 1 citrom frissen facsart leve
- só
A tojásokat meghámozom, minden alapanyagot alaposan, kissé darabosra török.
Tökmagpesto
- 10 dkg tökmag
- 5 dkg napraforgómag
- 2 nagy csokor petrezselyem
- 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 1 pici gerezd fokhagyma
- 1 ekanál frissen facsart citromlé
- juharszirup
- só
Az alapanyagokat durvára darálom. Tálaláskor juharsziruppal meglocsolom. Paradicsommal nagyon finom.
Gesztenyehummusz
- 20 dkg főtt gesztenye (fagyasztott, ami nem cukrozott, tökéletes)
- 1 dl tahini
- 1 pici gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- 1 tkanál őrölt római kömény
- só
Az alapanyagokat simára turmixolom annyi vízzel hogy szépen kenhető legyen.
Gyümölcsökkel különösen jó.
Szardíniakrém
1 egész konzerv lecsepegtetett szardíniát felesben kikeverek ugyanannyi (a kis tubus pont jó lesz) majonézzel és fél citrom levével.
Tovább ízesíthető:
- csili
- petrezselyemzöld
- lágytojás
- reszelt citromhéj
- citrom helyett narancslé
- mustár
- finomra vágott vörös-, lila-, fokhagyma
- sóban eltett citrom
Kenhető pirítósra, zsírban sült kenyérre, zöldségekkel is tálalható.