- Címkék:
- komló
- zöldség
- vegán
- vad zöldség
Ebben a szezonban kb. 400 000 Forint egy kilogramm komlóhajtás, így nagy szerencse, hogy nekem a kert végében terem.
A közönséges komló mélyebb, nedves területeken, patakpartokon, kerítésekre felkúszva országszerte elterjedt növény, nem védett, nem veszélyeztetett, ám még egy ilyen státuszú növényt sem szabad természetvédelmi területen szedni, ezért mindig tájékozódjatok, mielőtt letéptek egy növényt.
Horgas és csavarodó száráról könnyen felismerhető, de erről a felismerésről mindig bizonyosodjatok meg, és kérjetek szakértő segítséget, mielőtt bármit megesztek amit összeszedtetek, Magyarországon is élnek mérgező növények.
A hajtás íze friss, kissé zelleres, spárgás, állaga enyhén roppanós. Nem bonyolítottam túl, kevés sós vízben éppen puhára pároltam és egy kifejezetten édes pürével és olívaolajjal és füstölt sókristályokkal készítettem el.
A püré 1 rész édesburgonya és 1 rész alma puhára főzve, olívaolajban aranybarnára pirított fokhagymával és sóval pürésítve.
Amint lesz több, fogom kovászolni, készítek vele rántottát és sóban eltett citrommal keverve salátát is.