A paplanos rántott hús titka

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan? 

A bundát a hirtelen támadt gőz emeli el a bebundázott alapanyagtól, így annak fejlesztésén és bunda alá zárásán kell munkálkodni.

Ne morcsolj!

A panírozást könnyű kézzel kell végezni, az összenyomogatott, letapizott bunda összetapad. Pont ezért nem szabad kézzel panírozni, hanem villával kell mozgatni az alapanyagot egyik tányérból a másikba.

Ne pihentesd!

A bepanírozott alapanyagokat nem szabad megvárakoztatni, összeázik és tapadni fog. Pláne nem egymásra pakolva.

Forró olaj

Ha nem elég forró az olaj, nem lesz elég gyors a gőz képződése és a panír is ázik, összepunnyad, így a sütést kizárólag olyan olajban szabad elkezdeni, hogy a belemerített bunda.

Tilos lefedni

Azzal meggátoljuk, hogy a bunda ropogós legyen, mert sülés helyett elkezd párolódni.

Nem piszkál, nem forgat

A piszkálás során ismét csak a bundát nyomjuk le, így csak akkor szabad megfordítani, amikor az egyik oldal már készen van, amikor a másik is, ki kell venni. 

Legfontosabb: a rázogatás

Ez a legfontosabb. Rántani annyi zsírban/tisztított vajban/olajban kell, ami finom rázogatás közben pont átcsap a rántanivalón. Ez a magára hagyom, majd megsül ebben az esetben nem működik, rántani magas hőmérsékleten, folyamatos mozgatás mellett kell, ha lebegős panír a cél. 

 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.