A paplanos rántott hús titka

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan? 

A bundát a hirtelen támadt gőz emeli el a bebundázott alapanyagtól, így annak fejlesztésén és bunda alá zárásán kell munkálkodni.

Ne morcsolj!

A panírozást könnyű kézzel kell végezni, az összenyomogatott, letapizott bunda összetapad. Pont ezért nem szabad kézzel panírozni, hanem villával kell mozgatni az alapanyagot egyik tányérból a másikba.

Ne pihentesd!

A bepanírozott alapanyagokat nem szabad megvárakoztatni, összeázik és tapadni fog. Pláne nem egymásra pakolva.

Forró olaj

Ha nem elég forró az olaj, nem lesz elég gyors a gőz képződése és a panír is ázik, összepunnyad, így a sütést kizárólag olyan olajban szabad elkezdeni, hogy a belemerített bunda.

Tilos lefedni

Azzal meggátoljuk, hogy a bunda ropogós legyen, mert sülés helyett elkezd párolódni.

Nem piszkál, nem forgat

A piszkálás során ismét csak a bundát nyomjuk le, így csak akkor szabad megfordítani, amikor az egyik oldal már készen van, amikor a másik is, ki kell venni. 

Legfontosabb: a rázogatás

Ez a legfontosabb. Rántani annyi zsírban/tisztított vajban/olajban kell, ami finom rázogatás közben pont átcsap a rántanivalón. Ez a magára hagyom, majd megsül ebben az esetben nem működik, rántani magas hőmérsékleten, folyamatos mozgatás mellett kell, ha lebegős panír a cél. 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.