Amikor a rizsital finom

Amikor a rizsital finom

A rizsből készült üdítőital, jóval a növényi italok elterjedése előtt létező finomság. Mexikóból származik, a neve horchata (orcsátá) és nagyon nem laktózmentes, cserébe finom, és és teljesen nyers. 

Az alábbi recept vége nagyon krémes lesz, fantasztikus.

  • 1 rész rizs (egyszerű rizs is megteszi, de lehet kísérletezni, a képen barna)
  • 4 rész lobogó forró víz
  • 1 rész zsíros tej
  • 1 rész sűrített tej (cukrozatlanból is lehet)
  • 2 rúd fahéj

Az alapanyagokat összeöntöm, a pulton hagyom kihűlni és egy éjszakát lefedve pihentetem a hűtőszekrényben. 

Másnap kiveszem a fahéjakat és a rizst teljesen simára turmixolom. Egy szűrőn átöntöm, átnyomogatom, hogy biztosan ne legyen benne semmi darabka. A fennakadó püré jó süteménybe. 

Frissítő, tápláló, alapvetően hidegen tálalt üdítőital, de melegen is nagyon jól esik, télen védőitalnak szoktam melegen inni, tökély. 

Változatok:

  • Pici rummal
  • a turmixolásnál lehet belerakni almát, banánt

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.