Ér valamit hidegben a meleg ital?

Ér valamit hidegben a meleg ital?

Plusz tippek, mi legyen az a meleg ital.

Azt már megírtuk, hogy mik a hideg időben hatékony öltözködés trükkjei, és az egyik trükk a meleg ital fogyasztása. De a kulcs nem a melegség, és ennek megfelelően összeszedtünk néhány hatékony védőitalt. 

A trükk nem a meleg

A kalóriamentes, meleg italban -pl. üres tea- maga a meleg nem képes megemelni a testhőmérsékletet, (erre a könnyedén befolyásolható folyamatok közül a testmozgás, és az emésztés képes) legfeljebb a hőérzetet befolyásolja, és ezzel a komfortérzetet növeli.

A trükk a meleg italban a kalória és a folyadék, előbbi az emésztésen keresztül emeli a testhőmérsékletet, utóbbira hidegben is szükségünk van, és meleget, a fentebb említett komfortérzet miatt szívesebben fogyasztunk hideg időben.

Kiváló védőitalok:

Tejes feketetea

Vajas is jó, a képen jakvajas, ha az nincs, a kecskevaj is üt.

  • 1 liter víz
  • 3 teáskanál fekete tea (pemagul lenne az ideális)
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál vaj (ha van, akkor jakvaj)
  • 1 dl tej vagy tejszín

Lobogó vízbe teszem a teát, majd 3 percig együtt forralom. Sózom, leszűröm. (Ha esetleg filteres teát használok, akkor kiveszem a filtereket.) Leveszem a tűzről, és hozzáadom a vajat, és egy szorosan lezárható edénybe teszem, 2-3 percig erőteljesen rázom.

Sima fekete tea zsíros tejjel is megteszi. 

Kurkuma + reszelt gyömbér + forró, zsíros tej

Horchata melegen, elkészítés itt

Húsleves, vagy zöldségleves

 

 

 

 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.