Ér valamit hidegben a meleg ital?

Ér valamit hidegben a meleg ital?

Plusz tippek, mi legyen az a meleg ital.

Azt már megírtuk, hogy mik a hideg időben hatékony öltözködés trükkjei, és az egyik trükk a meleg ital fogyasztása. De a kulcs nem a melegség, és ennek megfelelően összeszedtünk néhány hatékony védőitalt. 

A trükk nem a meleg

A kalóriamentes, meleg italban -pl. üres tea- maga a meleg nem képes megemelni a testhőmérsékletet, (erre a könnyedén befolyásolható folyamatok közül a testmozgás, és az emésztés képes) legfeljebb a hőérzetet befolyásolja, és ezzel a komfortérzetet növeli.

A trükk a meleg italban a kalória és a folyadék, előbbi az emésztésen keresztül emeli a testhőmérsékletet, utóbbira hidegben is szükségünk van, és meleget, a fentebb említett komfortérzet miatt szívesebben fogyasztunk hideg időben.

Kiváló védőitalok:

Tejes feketetea

Vajas is jó, a képen jakvajas, ha az nincs, a kecskevaj is üt.

  • 1 liter víz
  • 3 teáskanál fekete tea (pemagul lenne az ideális)
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál vaj (ha van, akkor jakvaj)
  • 1 dl tej vagy tejszín

Lobogó vízbe teszem a teát, majd 3 percig együtt forralom. Sózom, leszűröm. (Ha esetleg filteres teát használok, akkor kiveszem a filtereket.) Leveszem a tűzről, és hozzáadom a vajat, és egy szorosan lezárható edénybe teszem, 2-3 percig erőteljesen rázom.

Sima fekete tea zsíros tejjel is megteszi. 

Kurkuma + reszelt gyömbér + forró, zsíros tej

Horchata melegen, elkészítés itt

Húsleves, vagy zöldségleves

 

 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.