Birs sósan? Naná!

Birs sósan? Naná!

A sajtot és a lekvárt ismerjük, de a birs füstös íze sósan is fantasztikus.

Birsbefőtt koriandermaggal

A gyümölcsökről lemosom a szöszöket, negyedelem. (nem vágom ki a magházat, amikor megfőtt, könnyebb). Gyümölcsönként egy tk koriandermaggal, 1 babérrel és pár szem feketeborssal enyhén sós vízben puhára főzöm, és kivágom a magházakat.

Máj, zsírosabb halak és sültek mellé rendkívül jó köret. 

Tartósítani is lehet, a linken mindent megtalálsz a befőttek tartósításáról. 

Birsmajonéz

A befőttnél leírt módon puhára főzöm a birseket, a magházukat kivágom. Felesben majonézzel kikeverem, a házi majonéz így készül. A képen csicseriborsóval, fokhagymával, római köménnyel és csilivel.

Jó módszer a majonéz könnyítésére, pikánsabbá tételére.

Birsmustár

A befőttnél leírt módon puhára főzöm a birseket, a magházukat kivágom, pürésítem. Ízlés szerinti mustárral -magos jobb- kikeverem. 

Véres hurkához a legjobb, de sült kolbászhoz is jó.

Birs és dolgok püré

A befőttnél leírt módon puhára főzöm a birseket, a magházukat kivágom, pürésítem. Felesben főtt burgonyával, vagy akár sütőtökkel -a képen is azzal van, és szójában pácolt tojással-  pikáns pürét kapunk, amit a krumplipüréhez hasonlóan lehet felhasználni. 

 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.