Birs sósan? Naná!

Birs sósan? Naná!

A sajtot és a lekvárt ismerjük, de a birs füstös íze sósan is fantasztikus.

Birsbefőtt koriandermaggal

A gyümölcsökről lemosom a szöszöket, negyedelem. (nem vágom ki a magházat, amikor megfőtt, könnyebb). Gyümölcsönként egy tk koriandermaggal, 1 babérrel és pár szem feketeborssal enyhén sós vízben puhára főzöm, és kivágom a magházakat.

Máj, zsírosabb halak és sültek mellé rendkívül jó köret. 

Tartósítani is lehet, a linken mindent megtalálsz a befőttek tartósításáról. 

Birsmajonéz

A befőttnél leírt módon puhára főzöm a birseket, a magházukat kivágom. Felesben majonézzel kikeverem, a házi majonéz így készül. A képen csicseriborsóval, fokhagymával, római köménnyel és csilivel.

Jó módszer a majonéz könnyítésére, pikánsabbá tételére.

Birsmustár

A befőttnél leírt módon puhára főzöm a birseket, a magházukat kivágom, pürésítem. Ízlés szerinti mustárral -magos jobb- kikeverem. 

Véres hurkához a legjobb, de sült kolbászhoz is jó.

Birs és dolgok püré

A befőttnél leírt módon puhára főzöm a birseket, a magházukat kivágom, pürésítem. Felesben főtt burgonyával, vagy akár sütőtökkel -a képen is azzal van, és szójában pácolt tojással-  pikáns pürét kapunk, amit a krumplipüréhez hasonlóan lehet felhasználni. 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.