Az articsóka minek van?

Az articsóka minek van?

Nem a legjobb kihozatalú növény, de apró kis szíve, -ahogy tényleg nevezik- rendkívül ízletes, füstös finomság. 

Feldolgozása kissé munkás és frusztráló. A virágot -mert az a virág- hosszában kettévágom, a közepén található kis tüskéket kikaparom. szükséges hőkezelni, erőteljes íze miatt fűszerezni fölösleges.

A félbevágott virágot vágási felülettel lefelé elhelyezve egy pici fehérborban, vagy sós vízben puhára párolom, ez kb. 10 perc. 

Innentől már csak köríteni kell, mivel íze füstös, fémes, jól illik mindenhez ami lágy, édes, savanykás:

  • karamellizált barack
  • karamellizált hagyma, fokhagyma is
  • friss fehér sajtok
  • tojás
  • menta
  • hollandi mártás
  • majonéz
  • konyak
  • rum

A képen rizzsel, karamellizált kajszival, mascarponéval.

 

 

 

 

Fogyasztása nyűgös, a szirmokat tépkedem, alsó részükről próbálom megenni a kevés kis falatot ami ott van, a végén a szívét kettévágom és megeszem. 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.