Nem a csírára gondolok, hanem a kifejlett növény fiatal hajtásaira.
A lucerna méltatlanul alulértékelt növény
A, C, E és K2 vitaminokat tartalmaz, kalcium, foszfor, béta-karotin és vastartalma magas. Mellesleg nagyon finom, friss ízű zöldség, amit könnyű termeszteni és beszerezni. Idegen lucernásban azért óvatosan, egyrészt az lopás, másrészt ki tudja mikor és milyen növényvédelmi program fut éppen a területen, úgyhogy jobb kérdezni szedés előtt.
Főzni nem kell. Kiválóan párosítható:
- halak
- fokhagyma
- sajtok
- banán
- kókusz
- citrusok
- zeller
- semleges zöldekkel, salátalevelekkel keverve
- rizzsel
Tésztára
A képen vajon pirított újfokhagyma, lucerna, fokhagymavirág és frissen őrölt fekete bors.
Salátára fűszernek
Semleges levelekkel kikeverve.
Télire
Jól szárítható és majd a téli smoothiekba, krémlevesekbe fel lehet használni, természetesen ezekbe most, frissen is jó.
Mivel a népi gyógyászatban alkalmazott gyógynövény, és egyes gyógyszerek hatóanyagaival kölcsönhatásba léphet, ezért fogyasztása előtt érdemes tájékozódni és nem bezabálni belőle. Nem erős cucc, de nem is csak egy sima jégsaláta, angolul bővebben itt lehet olvasni igazolt és nem igazolt hatásairól.