Befőzünk, első rész, májusi virágok és levelek

Befőzünk, első rész, májusi virágok és levelek

Elkezdtük a napi egy befőtt sorozatunkat a kissé megkésett májusi terményekkel, de itt a napsütés, a hétvége, lehet szedni ezt-azt. 

1. Fenyőrügy cukorban

Recept a linken. Kiváló desszert és torokbántalmakra hatásos szer.

 

 

2. Bodzaszörp

Napsütéses időben már lehet szedni, itt megírtuk mitől lesz íztelen. 

Nagy, tenyérnyi virágonként 10 dkg cukor, 1 dl víz, tíz virágonként egy felszeletelt biocitrom. A virágokat a vízbe rakom a citrommal és három napig meleg helyen tárolom, leszűröm. Ha friss fogyasztásra lesz, a cukorral ízesítem és szódával kínálom.

Ha elrakom télire, akkor a leszűrt levet összeforralom a cukorral és dunsztolom, a befőzéssel tartósítás pontos leírása itt olvasható. A példa ott lekvár, de ez ne zavarjon senkit, ugyanaz az eljárás. 

Citromsavval is készíthető, van aki arra esküszik, akkor az egy citrom helyett 10 g citromsav.

3. Savanyított fokhagymaszár

A tavaly elvetett hagymák már szép nagyok, az első újfokhagyma szárát gyömbérrel fermentáltam, egy szárhoz vettem egy kisujjnyi gyömbért, a savanyítás részletei itt olvashatók. 

4. Szárított vadrózsaszirom

A vadrózsa szirmait összegyűjtöm és egy rétegben szellős és árnyas helyen kiszárítom, legyen borsszáraz. Üvegbe tömködöm, a téli mézes virágsziromszirupba kerül majd ez is, erről később külön.

5. Szárított csalánlevél

A csalán fiatal hajtásait összegyűjtöm és egy rétegben szellős és árnyas helyen kiszárítom, legyen borsszáraz. Üvegbe tömködöm, télen forrázatot készítek belőle és iszom, vagy levesekbe fűszerként, smoothiekban is felhasználható. 

6. Plantatea

Recept a linken, nagyon finom, üdítő forrázat készíthető szederlevélből. 

7. Szárított vadrózsa levél és bimbó

A vadrózsa fiatal hajtásait és bimbóit összegyűjtöm és egy rétegben szellős és árnyas helyen kiszárítom, legyen borsszáraz. Üvegbe tömködöm, télen forrázatot készítek belőle és megiszom.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.