Rántott sütőtök gyömbéres, céklás majonézzel
Aki nem akar olajban sütni, rántani, készítse grillezett sütőtökkel.
A karikákra vágott tököt ressre párolom, bundázom és bő, közepesen forró olajban puhára sütöm. A bundázásról itt írtunk részletesen.
A majonéz:
Finomra reszelek nyers céklát, hidegen sajtolt napraforgóolajjal habosra keverem, mustárral, sóval, frissen reszelt gyömbérrel és őrölt római köménnyel ízesítem.
Sütőtökleves tökmagos céklagaluskával
- 1 kg sütőtök felkockázva
- 2 nagy marék feldarabolt mángold, vagy spenót
- csilipaprika ízlés szerint
- 2 l alaplé (marha vagy zöldség)
- 5 gerezd fokhagyma szétnyomva
- 1/2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- só
Az olajon megpirítom a sütőtököt, félreteszem. Megpirítom a fokhagymát, felöntöm az alaplével, sózom, fűszerezem és ressre főzöm benne a sütőtököt, hozzáadom a mángoldot, és készre főzöm.
A galuska
10 dkg finomra reszelt céklát és 2 dkg durvára tört tökmagot (vagy diót, napraforgót) elkeverek 1 egész tojás kemény habbá vert fehérjével, a tojássárgájával, és annyi darával, hogy szépen formázható legyen. Kanállal galuskákat formázok belőle és gyöngyöző vízben kifőzöm.
Saláta céklával és korianderrel
- 1/2 kg sütőtök meghámozva, felkockázva
- 1/2 kg cékla meghámozva, lereszelve
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma, finomra vágva
- 4 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk őrölt köménymag
- 1 tk fűszerpaprika
- 2,5 ek harissza
- 10 dkg mazsola
- 1 ek méz
- 1 citrom reszelt héja
- rengeteg friss koriander
- citromgerezdek
- só
A hagymát puhára párolom az olajon, hozzáadom a fokhagymát, sót, koriandert, köményt és a paprikát, citromhéjat, céklát, vizet, harisszát, mézet, mazsolát, sütőtököt, nagyon kevés vizet öntök alá, és fedő alatt puhára párolom-sütöm benne a sütőtököt.
Reszelt céklával, citromgerezdekkel és a korianderrel tálalom.
Kuszkusszal, rizzsel, csicseriborsóval kiegészíthető.