Bejgli nagyon sok töltelékkel, repedés nélkül

Bejgli nagyon sok töltelékkel, repedés nélkül

A bejgli ellenségei a töltelékből kiszabaduló túl sok gőz, a túl sok élesztő, a gyenge liszt, az ismeretlen sütő, és sajnos pont a túl sok töltelék is. Ez a recept bevált, bár most sajnos egy ismeretlen gázsütő miatt kicsit odakapott az alja, úgyhogy vigyázzatok az ismeretlen gázsütőkkel!

A mennyiségek 2 db kisebb bejglire vonatkoznak. Annak ajánlom, aki a tölteléket szeretni, nem a tésztát. 

A tészta
  • 30 dkg búza kenyérliszt (erős liszt kell, alternatív lisztek szakadnak, törnek, nem ide valók!)
  • 12 dkg zsír vagy vaj
  • 1 db tojás
  • 50 g cukor
  • 8 g élesztő
  • 1 dl fehérbor vagy tejszín, a bor kellemesen fűszerezi, érdemes kipróbálni
  • 1 nagy csipet só
  • 1 db kettéválasztott tojás a kenéshez

Az alapanyagokat alaposan összedolgozom, puha rugalmas, fényes labdát kell kapnom, kettévágom.

A töltelék
  • 250 g darált dió vagy mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg sűrű, fanyar lekvár, pl birsalma, szilva
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • ha nagyon folyós, mert a lekvár nem volt elég sűrű, annyi búzadara, hogy formázható legyen

A cukorból és a vízből szirupot főzök alacsony lángon. Amikor a két ujjam között szalagot húz, készen van, elkeverem a többi alapanyaggal. 

Kettéosztom.

A tésztát kb. 5 mm vastag téglalappá nyújtom, a szélén 15 mm-t körben kihagyva egyenletesen ráhalmozom a tölteléket. Szorosan feltekerem.

Egy nagy alufóliára helyezem, a tetejét bekenem sárgájával és az alufóliából sátrat zárok a tetejére. Az alufólia ne érjen a bejgli tetejéhez!

A hűtőszekrényben (4 C fok!, melegebb helyen tönkremegy!) 8 órát pihentetem, kelesztésnek csak korlátosan nevezhető ez a művelet, de ez a lényeg.

Sütés előtt megkenem a felületét a tojásfehérjével és egymástól 4-5 centiméterre egy hosszú tűvel tökig átszúrkálom a felületét.

Előmelegített 150 C fokos sütőben 60 percig sütöm, hidegen szeletelem.

Mi van, ha mégis megrepedt? 
Nincs semmi

Alap, itt a cikk vége. Nem gondolom, hogy bárkinek rosszul kellene éreznie magát amiért nem simahátú, vagy sima oldalú bolti bejgli van az asztalon, hanem repedt hazai. Majd pont ezen fogok rovázni 2020-ban.

Ha ajándékba szántuk, kihűlés után érdemes rögtön szorosan fóliába csavarni, úgy teljesen átadás-kompatibilis lesz. 

Maradék tészta és töltelék hasznosítására íme a bukta.:

Aki nem akar ezzel bajlódni, íme a flódni receptje, munka azzal is van, repedni biztosan nem fog.:

 

 

 

 

 

 

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?