- Címkék:
- Ünnep
- Ünnepi menü
- bejgli
A mennyiségek 2 db kisebb bejglire vonatkoznak. Annak ajánlom, aki a tölteléket szeretni, nem a tésztát.
A tészta
- 30 dkg búza kenyérliszt (erős liszt kell, alternatív lisztek szakadnak, törnek, nem ide valók!)
- 12 dkg zsír vagy vaj
- 1 db tojás
- 50 g cukor
- 8 g élesztő
- 1 dl fehérbor vagy tejszín, a bor kellemesen fűszerezi, érdemes kipróbálni
- 1 nagy csipet só
- 1 db kettéválasztott tojás a kenéshez
Az alapanyagokat alaposan összedolgozom, puha rugalmas, fényes labdát kell kapnom, kettévágom.
A töltelék
- 250 g darált dió vagy mák
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg sűrű, fanyar lekvár, pl birsalma, szilva
- 15 dkg cukor
- 1 dl víz
- ha nagyon folyós, mert a lekvár nem volt elég sűrű, annyi búzadara, hogy formázható legyen
A cukorból és a vízből szirupot főzök alacsony lángon. Amikor a két ujjam között szalagot húz, készen van, elkeverem a többi alapanyaggal.
Kettéosztom.
A tésztát kb. 5 mm vastag téglalappá nyújtom, a szélén 15 mm-t körben kihagyva egyenletesen ráhalmozom a tölteléket. Szorosan feltekerem.
Egy nagy alufóliára helyezem, a tetejét bekenem sárgájával és az alufóliából sátrat zárok a tetejére. Az alufólia ne érjen a bejgli tetejéhez!
A hűtőszekrényben (4 C fok!, melegebb helyen tönkremegy!) 8 órát pihentetem, kelesztésnek csak korlátosan nevezhető ez a művelet, de ez a lényeg.
Sütés előtt megkenem a felületét a tojásfehérjével és egymástól 4-5 centiméterre egy hosszú tűvel tökig átszúrkálom a felületét.
Előmelegített 150 C fokos sütőben 60 percig sütöm, hidegen szeletelem.
Mi van, ha mégis megrepedt?
Nincs semmi
Alap, itt a cikk vége. Nem gondolom, hogy bárkinek rosszul kellene éreznie magát amiért nem simahátú, vagy sima oldalú bolti bejgli van az asztalon, hanem repedt hazai. Majd pont ezen fogok rovázni 2020-ban.
Ha ajándékba szántuk, kihűlés után érdemes rögtön szorosan fóliába csavarni, úgy teljesen átadás-kompatibilis lesz.
Maradék tészta és töltelék hasznosítására íme a bukta.:
Aki nem akar ezzel bajlódni, íme a flódni receptje, munka azzal is van, repedni biztosan nem fog.: