Bejgli nagyon sok töltelékkel, repedés nélkül

Bejgli nagyon sok töltelékkel, repedés nélkül

A bejgli ellenségei a töltelékből kiszabaduló túl sok gőz, a túl sok élesztő, a gyenge liszt, az ismeretlen sütő, és sajnos pont a túl sok töltelék is. Ez a recept bevált, bár most sajnos egy ismeretlen gázsütő miatt kicsit odakapott az alja, úgyhogy vigyázzatok az ismeretlen gázsütőkkel!

A mennyiségek 2 db kisebb bejglire vonatkoznak. Annak ajánlom, aki a tölteléket szeretni, nem a tésztát. 

A tészta
  • 30 dkg búza kenyérliszt (erős liszt kell, alternatív lisztek szakadnak, törnek, nem ide valók!)
  • 12 dkg zsír vagy vaj
  • 1 db tojás
  • 50 g cukor
  • 8 g élesztő
  • 1 dl fehérbor vagy tejszín, a bor kellemesen fűszerezi, érdemes kipróbálni
  • 1 nagy csipet só
  • 1 db kettéválasztott tojás a kenéshez

Az alapanyagokat alaposan összedolgozom, puha rugalmas, fényes labdát kell kapnom, kettévágom.

A töltelék
  • 250 g darált dió vagy mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg sűrű, fanyar lekvár, pl birsalma, szilva
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • ha nagyon folyós, mert a lekvár nem volt elég sűrű, annyi búzadara, hogy formázható legyen

A cukorból és a vízből szirupot főzök alacsony lángon. Amikor a két ujjam között szalagot húz, készen van, elkeverem a többi alapanyaggal. 

Kettéosztom.

A tésztát kb. 5 mm vastag téglalappá nyújtom, a szélén 15 mm-t körben kihagyva egyenletesen ráhalmozom a tölteléket. Szorosan feltekerem.

Egy nagy alufóliára helyezem, a tetejét bekenem sárgájával és az alufóliából sátrat zárok a tetejére. Az alufólia ne érjen a bejgli tetejéhez!

A hűtőszekrényben (4 C fok!, melegebb helyen tönkremegy!) 8 órát pihentetem, kelesztésnek csak korlátosan nevezhető ez a művelet, de ez a lényeg.

Sütés előtt megkenem a felületét a tojásfehérjével és egymástól 4-5 centiméterre egy hosszú tűvel tökig átszúrkálom a felületét.

Előmelegített 150 C fokos sütőben 60 percig sütöm, hidegen szeletelem.

Mi van, ha mégis megrepedt? 
Nincs semmi

Alap, itt a cikk vége. Nem gondolom, hogy bárkinek rosszul kellene éreznie magát amiért nem simahátú, vagy sima oldalú bolti bejgli van az asztalon, hanem repedt hazai. Majd pont ezen fogok rovázni 2020-ban.

Ha ajándékba szántuk, kihűlés után érdemes rögtön szorosan fóliába csavarni, úgy teljesen átadás-kompatibilis lesz. 

Maradék tészta és töltelék hasznosítására íme a bukta.:

Aki nem akar ezzel bajlódni, íme a flódni receptje, munka azzal is van, repedni biztosan nem fog.:

 

 

 

 

 

 

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

  • 2022.04.06

Nem tudok és nem akarok főzni 9.: szardíniakonzerv

Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.