A tészta
- 1 kg fehér búzaliszt
- 100 g porcukor
- 2 db tojássárgája
- 400 g kóser margarin (lelkifurdalás nélkül szoktam vajjal helyettesíteni)
- 1 dl víz
- 2 dl fehérbor (illenék kósert is abból annak, akinek ez fontos)
- 20 g élesztő
A tésztát fényesen simára gyúrom és fóliába csomagolva 2 órára a hűtőszekrénybe rakom, addig elkészítem a töltelékeket.
A cukorszirup
- 1 l víz
- 800 g cukor
A cukrot a vízzel addig főzöm, amígy a két ujjam között szalagot húz, belekeverek 1 nagy evőkanál sárgabaracklekvárt. Elosztom kétfelé.
A mák
- 900 g darált mák
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db narancs frissen facsart leve
- a cukorszirup fele
Simára keverem.
A dió
- 900 g darált dió
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db citrom frissen facsart leve
- a cukorszirup fele
Simára keverem.
Az alma
- 1 kg alma lereszelve, kinyomkodva
- 100 g cukor
- 2 ekanál őrölt fahéj
A lekvár
- 400 g sűrű szilvalekvár (a képen birs, elnézést kérek)
A rétegek
A tésztát négy részre osztom és fogok egy magas falú tepsit (A/4 méret megfelel a mennyiséghez), kikenem zsiradékkal és kilisztezem.
Az első adag tésztát akkorára nyújtom, hogy ki tudjam vele bélelni a tepsit, a falakat is. Kibélelem vele a tepsit. Ez az első réteg.
2. réteg: máktöltelék egyenletesen elosztva
3. réteg: a lekvár egyenletesen elosztva
4. réteg: egy adag tészta a tepsi alapterületével megegyező méretre kinyújtva
5. réteg: diótöltelék egyenletesen elosztva
6. réteg: egy adag tészta a tepsi alapterületével megegyező méretre kinyújtva
7. réteg: az alma megszórva a cukorral és a fahéjjal
8. réteg: egy adag tészta a tepsi alapterületével megegyező méretre kinyújtva és megkenve két tojássárgájával, majd két tojásfehérjével.
Sütés előtt sűrűn teljes magasságában megszúrkálom egy tűvel.
A sütés
Előmelegített sütőben 150 C fokon 90 percig sütöm, a formában hagyom kihűlni, hidegen szeletelem.
Sütés közben hajlamos a lekvár kiforrni a szélén, érdemes egy tényleg mély tepsiben sütni, aminek a flódni betöltése után még marad legalább egy ujjnyi fala.
Jól fagyasztható.
A bejgli pedig így készül.:
A maradék tésztából és töltelékből pedig buktát lehet sütni.: