Félsz a bejglitől? Süss flódnit!

Félsz a bejglitől? Süss flódnit!

A flódni sokkal biztonságosabb és megkockáztatom, sokkal jobb édesség, mint a bejgli, úgyhogy akinek nincs rutinja és szorongani se akar a repedéses témán, íme egy sokszorosan kipróbált flódni recept, Vámos Judittól tanultam. 

A tészta
  • 1 kg fehér búzaliszt
  • 100 g porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 400 g kóser margarin (lelkifurdalás nélkül szoktam vajjal helyettesíteni)
  • 1 dl víz
  • 2 dl fehérbor (illenék kósert is abból annak, akinek ez fontos)
  • 20 g élesztő

A tésztát fényesen simára gyúrom és fóliába csomagolva 2 órára a hűtőszekrénybe rakom, addig elkészítem a töltelékeket. 

A cukorszirup
  • 1 l víz
  • 800 g cukor

A cukrot a vízzel addig főzöm, amígy a két ujjam között szalagot húz, belekeverek 1 nagy evőkanál sárgabaracklekvárt. Elosztom kétfelé.

A mák
  • 900 g darált mák
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 db narancs frissen facsart leve
  • a cukorszirup fele

Simára keverem.

A dió
  • 900 g darált dió
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db citrom frissen facsart leve
  • a cukorszirup fele

Simára keverem.

Az alma
  • 1 kg alma lereszelve, kinyomkodva
  • 100 g cukor
  • 2 ekanál őrölt fahéj
A lekvár
  • 400 g sűrű szilvalekvár (a képen birs, elnézést kérek)
A rétegek

A tésztát négy részre osztom és fogok egy magas falú tepsit (A/4 méret megfelel a mennyiséghez), kikenem zsiradékkal és kilisztezem.

Az első adag tésztát akkorára nyújtom, hogy ki tudjam vele bélelni a tepsit, a falakat is. Kibélelem vele a tepsit. Ez az első réteg.

2. réteg: máktöltelék egyenletesen elosztva

3. réteg: a lekvár egyenletesen elosztva

4. réteg: egy adag tészta a tepsi alapterületével megegyező méretre kinyújtva

5. réteg: diótöltelék egyenletesen elosztva

6. réteg: egy adag tészta a tepsi alapterületével megegyező méretre kinyújtva

7. réteg: az alma megszórva a cukorral és a fahéjjal 

8. réteg: egy adag tészta a tepsi alapterületével megegyező méretre kinyújtva és megkenve két tojássárgájával, majd két tojásfehérjével. 

Sütés előtt sűrűn teljes magasságában megszúrkálom egy tűvel.

A sütés

Előmelegített sütőben 150 C fokon 90 percig sütöm, a formában hagyom kihűlni, hidegen szeletelem. 

Sütés közben hajlamos a lekvár kiforrni a szélén, érdemes egy tényleg mély tepsiben sütni, aminek a flódni betöltése után még marad legalább egy ujjnyi fala.

Jól fagyasztható. 

A bejgli pedig így készül.:

A maradék tésztából és töltelékből pedig buktát lehet sütni.:

 

 

 

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?