Félsz a bejglitől? Süss flódnit!

Félsz a bejglitől? Süss flódnit!

A flódni sokkal biztonságosabb és megkockáztatom, sokkal jobb édesség, mint a bejgli, úgyhogy akinek nincs rutinja és szorongani se akar a repedéses témán, íme egy sokszorosan kipróbált flódni recept, Vámos Judittól tanultam. 

A tészta
  • 1 kg fehér búzaliszt
  • 100 g porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 400 g kóser margarin (lelkifurdalás nélkül szoktam vajjal helyettesíteni)
  • 1 dl víz
  • 2 dl fehérbor (illenék kósert is abból annak, akinek ez fontos)
  • 20 g élesztő

A tésztát fényesen simára gyúrom és fóliába csomagolva 2 órára a hűtőszekrénybe rakom, addig elkészítem a töltelékeket. 

A cukorszirup
  • 1 l víz
  • 800 g cukor

A cukrot a vízzel addig főzöm, amígy a két ujjam között szalagot húz, belekeverek 1 nagy evőkanál sárgabaracklekvárt. Elosztom kétfelé.

A mák
  • 900 g darált mák
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 db narancs frissen facsart leve
  • a cukorszirup fele

Simára keverem.

A dió
  • 900 g darált dió
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db citrom frissen facsart leve
  • a cukorszirup fele

Simára keverem.

Az alma
  • 1 kg alma lereszelve, kinyomkodva
  • 100 g cukor
  • 2 ekanál őrölt fahéj
A lekvár
  • 400 g sűrű szilvalekvár (a képen birs, elnézést kérek)
A rétegek

A tésztát négy részre osztom és fogok egy magas falú tepsit (A/4 méret megfelel a mennyiséghez), kikenem zsiradékkal és kilisztezem.

Az első adag tésztát akkorára nyújtom, hogy ki tudjam vele bélelni a tepsit, a falakat is. Kibélelem vele a tepsit. Ez az első réteg.

2. réteg: máktöltelék egyenletesen elosztva

3. réteg: a lekvár egyenletesen elosztva

4. réteg: egy adag tészta a tepsi alapterületével megegyező méretre kinyújtva

5. réteg: diótöltelék egyenletesen elosztva

6. réteg: egy adag tészta a tepsi alapterületével megegyező méretre kinyújtva

7. réteg: az alma megszórva a cukorral és a fahéjjal 

8. réteg: egy adag tészta a tepsi alapterületével megegyező méretre kinyújtva és megkenve két tojássárgájával, majd két tojásfehérjével. 

Sütés előtt sűrűn teljes magasságában megszúrkálom egy tűvel.

A sütés

Előmelegített sütőben 150 C fokon 90 percig sütöm, a formában hagyom kihűlni, hidegen szeletelem. 

Sütés közben hajlamos a lekvár kiforrni a szélén, érdemes egy tényleg mély tepsiben sütni, aminek a flódni betöltése után még marad legalább egy ujjnyi fala.

Jól fagyasztható. 

A bejgli pedig így készül.:

A maradék tésztából és töltelékből pedig buktát lehet sütni.:

 

 

 

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

  • 2022.04.06

Nem tudok és nem akarok főzni 9.: szardíniakonzerv

Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.