- Címkék:
- leves
- magyar konyha
- melengető étel
- magyar táj
- laska
"A Tiszától nyugatra, a főznivaló metélt tésztának nem "laska" a neve, ezt az önteni való sült, tördelt ételt laksa tésztának mondják. Hajdanában még a Ceglédről Budapestre bejáró ingázókat is "ceglédi laskások" névvel illették, ugyanis az innen bejáró vasutasok Budapest rákosi pályaudvarain leszállva a vonatról, több vizet rajta hagyva a sült tésztából laskalevest készítettek."
Az alaprecept
A lényeg a laskatészta, ami kinyújtott lapban szárított, majd kézzel tördelt 8-10 tojásos tészta. Boltban nem alapvető termék, lasagnéval simán lehet helyettesíteni.
Cegléd város honlapján közzétett recept:
- 1 marék laska tészta
- 1 fej hagyma
- pici olaj vagy szalonnazsír
- 1 nagyobb krumpli
- 2 szál répa
- fél gumó zeller
- 1,3 l víz
- 2 teáskanál pirospaprika
- só
- egész bors
A tésztát az olajon megpirítjuk, ki mennyire szereti.
Ha elértük a kívánt pirulási fokot, akkor belerakjuk az felszeletelt hagymát és megvárjuk míg üveges lesz. Ekkor félrehúzzuk és megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük és visszatesszük a tűzre. Ezután felöntjük vízzel, belerakjuk a répát és a zellert. Érdemes vékonyra szeletelni, mert akkor hamar elkészül a leves. Megvárjuk míg majdnem puha lesz, ekkor belerakjuk a vékonyra szelt krumplit és összefőzzük. A legvégén megszórjuk zeller- vagy petrezselyemzölddel.
Bővítési lehetőségek
- Kedvencem gombával kiegészíteni (például laskával, ha ha ha), nagyon nem hagyományos megoldás, mert az alföldi Cegléd nem az a kimondott gombaparadicsom, de nagyon szépen illik hozzá.
- füstölt áru
- füstölt hal + kapor (nem viccelek, tökéletes)
- paradicsomlé
- rozmaring
- zsálya
- kakukkfű
- fekete kömény
- csili
- friss zöldek
- hatperces tojás