Ciki a pálmazsír, pedig a zabálás a hibás

Ciki a pálmazsír, pedig a zabálás a hibás

A pálmazsír évek óta ciki, proli termék, a globálisan nem gondolkodó, önző személyek jelképe, jóérzésű, környezettudatos polgár nem vásárol ilyesmit tartalmazó terméket. A baj nem a pálmazsírral van, hanem túl sok olcsó kényelmi terméket zabálunk és használunk, mert az olajpálma meglepően hatékony növény.

Foto: Dimitry B

A pálmazsír és a polcidő

A pálmazsír hőtűrése és olvadáspontja magas, nem romlékony, a belőle készített termékek tartósabbak, mintha más zsiradékból készülnének. Ezért, és gazdaságos termeszthetősége miatt - tehát olcsó- mára a fogyasztási cikkek 50%-a tartalmaz pálmazsírt, fordítsd csak meg az olcsó hajbalzsamod.

A kihelyezett probléma

Az afrikai olajpálma trópusi növény, ültetvényei kizárólag azon az égövön találhatók, az ültetvények nagy része Malajziában és Indonéziában van. Az arányok érzékeltetésére Malajzia 2001 és 2018 között egy Új-Zéland méretű esőerdőt irtott ki a pálmák miatt. Butaság azt gondolni, hogy az őserdők létezése pont mindegy, mert az ausztrál bozóttüzekkel már bizonyítottan összefüggésbe hozták a helyi őserdők irtását. 

Egyelőre nincs olyan haszonnövény, amelyet más éghajlati viszonyok között ennyire gazdaságosan lehetne termeszteni, az olajpálma ugyanakkora területen hatszor több olajat ad, mint bármi más. Kimondottan helytakarékos, gazdaságos növény, a mértéktelen zabálás az, ami ellenséggé teszi. Mindig nézd meg, mit tartalmaz a feldolgozott élelmiszer, vagy fogyasztási cikk, amit megvásárolni készülsz, és gondold át, biztosan szükséged van rá? Nincs a kiszemelt terméknél neked, és mindenki másnak előnyösebb választás? 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.