Napraforgóolajban sütsz? Öreg hiba!

Napraforgóolajban sütsz? Öreg hiba!

A gonosz sertészsír és a még gonoszabb pálmaolaj is alkalmasabb zsiradékban sütésre, mint a napraforgóolaj. Ez kémia, nehéz vitába szállni vele. 

Foto: Zbynek Burival

Mitől alkalmas egy zsiradék hosszan tartó sütésre? 

Hő hatására kevésbé oxidálódik és magas a füstölési pontja.

A füstölési pont az a hőmérséklet, amikor hevítés hatására a zsiradék elkezd füstölni, akkor indulnak meg káros folyamatok.

Ez a zsírsavak szerkezetével függ össze, a telített zsírsavak hőtűrése és olvadáspontja is magasabb, ezért a telített, vagy egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsiradékokat érdemes zsiradékban sütésre használni.

Ezek: marhafaggyú, sertészsír, libazsír, kókuszzsír, pálmazsír, olívaolaj, kakaóvaj, tisztított vaj

Melyik a tuti?

Egy tanulmány szerint (sajnos a pálmaolajat nem vizsgálták) szerint azonos körülmények között az extra szűz olívaolajban keletkezett a legkevesebb káros melléktermék, második helyen a kókuszzsír. Egy másikban olívaolajat használtak olajsütőben 24 órán keresztül, jelentős minőségromlás nélkül.

A legalább 90%-ban telített zsírsavakat tartalmazó szűz kókuszzsír minősége 8 órán át tartó 180 C fokos sütés alatt sem romlott jelentősen.

Egy mókásan hangzó, ám teljesen logikus ötletre alapuló kísérletben az alanyok hazavitték a különféle zsiradékokat, sütöttek, és a visszaszállított használt zsiradékokat elemezték a kutatók. Az ő esetükben is az olívaolajban keletkezett a legkevesebb káros anyag.

Olíva? Fúj!

Sajnos az olívaolaj nem alkalmas mindenre, fánkot például egyáltalán nem lehet benne sütni. Mármint lehet, de borzasztó lesz, a friss íz nem illik mindenhez. A kakaóvaj csudafinom, a tisztított vaj még finomabb, pokoli drágák.

A nyerő a sertészsír és a faggyú

Extra roppanást adnak, sokszor felhasználhatók szűrés után, tésztákba egyenesen tökéletes a sertészsír. A marhafaggyú itthon kevéssé ismert, pedig tiszta, semleges ízű zsiradék, henteseknél, húsáruházakban hozzáférhető. Sajnos nem férnek bele sem a vega, sem a vegán étrendbe.

Környezetvédelmi szempontból az a legjobb, ha hanyagoljuk a zsiradékban sütést, rendkívül pazarló eljárás.

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.