Napraforgóolajban sütsz? Öreg hiba!

Napraforgóolajban sütsz? Öreg hiba!

A gonosz sertészsír és a még gonoszabb pálmaolaj is alkalmasabb zsiradékban sütésre, mint a napraforgóolaj. Ez kémia, nehéz vitába szállni vele. 

Foto: Zbynek Burival

Mitől alkalmas egy zsiradék hosszan tartó sütésre? 

Hő hatására kevésbé oxidálódik és magas a füstölési pontja.

A füstölési pont az a hőmérséklet, amikor hevítés hatására a zsiradék elkezd füstölni, akkor indulnak meg káros folyamatok.

Ez a zsírsavak szerkezetével függ össze, a telített zsírsavak hőtűrése és olvadáspontja is magasabb, ezért a telített, vagy egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsiradékokat érdemes zsiradékban sütésre használni.

Ezek: marhafaggyú, sertészsír, libazsír, kókuszzsír, pálmazsír, olívaolaj, kakaóvaj, tisztított vaj

Melyik a tuti?

Egy tanulmány szerint (sajnos a pálmaolajat nem vizsgálták) szerint azonos körülmények között az extra szűz olívaolajban keletkezett a legkevesebb káros melléktermék, második helyen a kókuszzsír. Egy másikban olívaolajat használtak olajsütőben 24 órán keresztül, jelentős minőségromlás nélkül.

A legalább 90%-ban telített zsírsavakat tartalmazó szűz kókuszzsír minősége 8 órán át tartó 180 C fokos sütés alatt sem romlott jelentősen.

Egy mókásan hangzó, ám teljesen logikus ötletre alapuló kísérletben az alanyok hazavitték a különféle zsiradékokat, sütöttek, és a visszaszállított használt zsiradékokat elemezték a kutatók. Az ő esetükben is az olívaolajban keletkezett a legkevesebb káros anyag.

Olíva? Fúj!

Sajnos az olívaolaj nem alkalmas mindenre, fánkot például egyáltalán nem lehet benne sütni. Mármint lehet, de borzasztó lesz, a friss íz nem illik mindenhez. A kakaóvaj csudafinom, a tisztított vaj még finomabb, pokoli drágák.

A nyerő a sertészsír és a faggyú

Extra roppanást adnak, sokszor felhasználhatók szűrés után, tésztákba egyenesen tökéletes a sertészsír. A marhafaggyú itthon kevéssé ismert, pedig tiszta, semleges ízű zsiradék, henteseknél, húsáruházakban hozzáférhető. Sajnos nem férnek bele sem a vega, sem a vegán étrendbe.

Környezetvédelmi szempontból az a legjobb, ha hanyagoljuk a zsiradékban sütést, rendkívül pazarló eljárás.

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.