Csodás szicíliai aprósütemények I.: genovesi

Csodás szicíliai aprósütemények I.: genovesi

A sziciliai genovesi kívül omlós tésztából, belül vaníliás krémből készülnek, ellenállhatatlanok. Aprósüteményben (is) Dél-Olaszország rendkívül erős, ezért az ünnepekig előveszünk tőlük pár fantasztikus receptet, hogy idén, ha akartok, előrukkolhassatok valami extrással. (genovesi, ejtsd dzsenovézi)

A tészta:

  • 500 g búzaliszt
  • 200 g cukor
  • 200 g hideg, felkockázott vaj
  • 4 db tojássárgája
  • kb. 1 dl hideg víz
  • 5 g szalalkáli

Az alapanyagokat gyorsan, lehetőleg egy aprítóban összedolgozom, labdát formázok belőle és lefóliázva a hűtőszekrénybe rakom egy órára.

A krém:

  • 500 ml tej
  • 150 g cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 40 g étkezési keményítő
  • 1/2 citrom reszelt héja

A cukrot simára keverem a tojássárgájákkal és a keményítővel. Elkeverem a tejjel, és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. Belekeverem a citromhéjat és keverve kihűtöm.

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. 

A tésztából nagy diónyi labdákat formázok, ezekből kb. fél cm vastag és kb. 12 cm átmérőjű köröket nyújtok. A közepébe helyezek egy evőkanál krémet és egy másik ugyanilyen tésztakörrel beborítom, a krém körül lenyomogatom és egy akkora, kör alakú szaggatóval szaggatom ki, hogy a krém körül lenyomott tészta kb. 1 cm széles legyen. A levágott részt visszarakom a többi tésztához, az begyúrható, felhasználható.

Hűtőbe rakok minden elkészült táskát és csak akkor veszem elő, amikor mind kész, és lehet egyszerre sütni.

A forró sütőbe tolom a táskákat és kb 10-15 percig sütöm, amíg aranybarna lesz.

Porcukrozva tálalom.

 

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?