Igazán lenyűgözőt akarsz sütni? Legyen krémes!

Igazán lenyűgözőt akarsz sütni? Legyen krémes!

Elég sokat foglalkoztunk mostanában a rendkívül egyszerű édességekkel, hát jöjjön pár komolyabb darab, amelyekkel nagy sikert lehet elérni, cserébe van velük egy kis munka. 

A krémes számtalan változata létezik világszerte, ezek a lapok számában és a tető bevonatában különböznek. Ami mindig megegyezik, az a leveles tésztából sütött lapok és a tejszínhabos, keményítővel megerősített cukrászkrém

Az alábbi mennyiség rengeteg, mert csakis nagy mennyiségben, ünnepre készítem, mindent nyugodtan le lehet felezni, és az se lesz kevés. 1-2 darabot nem lehet, és nem is érdemes készíteni, külön-külön tárolva mindkét eleme napokig eláll és úgyis gyorsan fogy.

A krém: 

 • 1 l tej
 • 4 dl tejszín
 • 20 db tojássárgája
 • 2 nagy ekanál étkezési keményítő 
 • 40 dkg cukor
 • 8 tasak vaníliás cukor, vagy 4 rúd vanília
 • 2 nagy csipet só

Összeforralom a tejet a vaníliarúddal, a magokat belekaparom. A tojássárgájákat a cukorral és a keményítővel simára keverem. A langyosra visszahűtött tejet folyamatos verés közben keverem a tojásokhoz.

Nagyon alacsony lángon, folyamatosan és hevesen keverve sűrűre főzöm. Amikor besűrűsödött, folyamatos keverés közben egy külön tálba öntöm, és addig keverem, amíg kihűl. Hűtőszekrényben teljesen behűtöm.

Felhasználás előtt a hideg tejszínt kemény habbá verem és a krémmel összeforgatom.

A leveles tészta:

 • 400 g liszt
 • 75 g vaj
 • 200 ml víz
 • 14 g só

A helyiség ahol készül, legyen hideg! Az alapanyagokat alaposan összedolgozom, labdává formázom és lefóliázva két órát pihentetem a hűtőszekrényben.

Kiveszem, ujjnyi vastag négyzetet nyújtok belőle. Erre helyezem, úgy, hogy a vaj sarkai a tészta élei közepére kerüljenek a szintén ujjnyira szétlapított vajtömböt.

 • 425 g hideg, kemény vaj

A tészta kilógó háromszögeit rálapolom a vajra, éleket összenyomogatom. Kapok valami téglalapfélét a közepén egy iksszel.

Egyik oldalát - mindegy melyiket- behajtom úgy, hogy a tészta elfeleződjön, majd a szemközti oldalt ráhajtom. Megint berakom a hűtőbe két órára.

Kiveszem, kinyújtom ujjnyira, és az előző hajtogatáshoz képest 90 fokkal elforgatva megint ugyanúgy behajtogatom a két szemközti oldalát.

Összesen négyszer hajtogatok, mindig két ótás hűtésekkel. A hűtések lehetnek hosszabbak, akár egész éjszaka is pihenhet két hajtogatás között, semmi baja se lesz. Meleg pulton tilos hagyni, összeolvad.

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. A tésztát kiveszem a hűtőből, négyfelé vágom, 2-3 mm vastagra nyújtom a darabokat, és sütőpapíron aranybarnára sütöm.

Ha kész, érdemes megszórni porcukorral és azt picit ráolvasztani a sütőben grill fokozaton, nagyon sokat ad hozzá.

Sima felületen nagy késsel lehet felvágni, hideg helyen napokig eláll. 

Fontos!

A krémest közvetlenül fogyasztás előtt kell összeállítani, különben a krém eláztatja a lapot és elmarad a ropogás. Az, hogy a lapot milyen formára vágjuk, - téglalap, vagy négyzet- vagy 2, esetleg 3 emeletes a krémes, egyéni szociális probléma, nekem a háromlapos a szívem csücske, szerintem jobb a krém-tészta aránya, pláne ha a fenti kézműves csodalappal készül. 

A lényeg, hogy a lapra vagy habzsákkal, vagy egy kanálra annyi krémet pakolok, amennyi ép ésszel lehetséges, és a tetején mindig lap legyen. 

Kiegészítési lehetőségek

Mivel nagyon édes, jól illik hozzá bármilyen aromás, savanykás, fanyar gyümölcs, vagy akár gyümölcshab, a fenti képen is azzal van kiegészítve. Ezen pedig naspolyával. Málna, eper, homoktövis, kökény, csipkebogyó akár püré formában is nagyon jó hozzá.:

Gyümölcshab elkészítése:

 

 

 • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

 • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

 • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.