Igazán lenyűgözőt akarsz sütni? Legyen krémes!

Igazán lenyűgözőt akarsz sütni? Legyen krémes!

Elég sokat foglalkoztunk mostanában a rendkívül egyszerű édességekkel, hát jöjjön pár komolyabb darab, amelyekkel nagy sikert lehet elérni, cserébe van velük egy kis munka. 

A krémes számtalan változata létezik világszerte, ezek a lapok számában és a tető bevonatában különböznek. Ami mindig megegyezik, az a leveles tésztából sütött lapok és a tejszínhabos, keményítővel megerősített cukrászkrém

Az alábbi mennyiség rengeteg, mert csakis nagy mennyiségben, ünnepre készítem, mindent nyugodtan le lehet felezni, és az se lesz kevés. 1-2 darabot nem lehet, és nem is érdemes készíteni, külön-külön tárolva mindkét eleme napokig eláll és úgyis gyorsan fogy.

A krém: 

  • 1 l tej
  • 4 dl tejszín
  • 20 db tojássárgája
  • 2 nagy ekanál étkezési keményítő 
  • 40 dkg cukor
  • 8 tasak vaníliás cukor, vagy 4 rúd vanília
  • 2 nagy csipet só

Összeforralom a tejet a vaníliarúddal, a magokat belekaparom. A tojássárgájákat a cukorral és a keményítővel simára keverem. A langyosra visszahűtött tejet folyamatos verés közben keverem a tojásokhoz.

Nagyon alacsony lángon, folyamatosan és hevesen keverve sűrűre főzöm. Amikor besűrűsödött, folyamatos keverés közben egy külön tálba öntöm, és addig keverem, amíg kihűl. Hűtőszekrényben teljesen behűtöm.

Felhasználás előtt a hideg tejszínt kemény habbá verem és a krémmel összeforgatom.

A leveles tészta:

  • 400 g liszt
  • 75 g vaj
  • 200 ml víz
  • 14 g só

A helyiség ahol készül, legyen hideg! Az alapanyagokat alaposan összedolgozom, labdává formázom és lefóliázva két órát pihentetem a hűtőszekrényben.

Kiveszem, ujjnyi vastag négyzetet nyújtok belőle. Erre helyezem, úgy, hogy a vaj sarkai a tészta élei közepére kerüljenek a szintén ujjnyira szétlapított vajtömböt.

  • 425 g hideg, kemény vaj

A tészta kilógó háromszögeit rálapolom a vajra, éleket összenyomogatom. Kapok valami téglalapfélét a közepén egy iksszel.

Egyik oldalát - mindegy melyiket- behajtom úgy, hogy a tészta elfeleződjön, majd a szemközti oldalt ráhajtom. Megint berakom a hűtőbe két órára.

Kiveszem, kinyújtom ujjnyira, és az előző hajtogatáshoz képest 90 fokkal elforgatva megint ugyanúgy behajtogatom a két szemközti oldalát.

Összesen négyszer hajtogatok, mindig két ótás hűtésekkel. A hűtések lehetnek hosszabbak, akár egész éjszaka is pihenhet két hajtogatás között, semmi baja se lesz. Meleg pulton tilos hagyni, összeolvad.

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. A tésztát kiveszem a hűtőből, négyfelé vágom, 2-3 mm vastagra nyújtom a darabokat, és sütőpapíron aranybarnára sütöm.

Ha kész, érdemes megszórni porcukorral és azt picit ráolvasztani a sütőben grill fokozaton, nagyon sokat ad hozzá.

Sima felületen nagy késsel lehet felvágni, hideg helyen napokig eláll. 

Fontos!

A krémest közvetlenül fogyasztás előtt kell összeállítani, különben a krém eláztatja a lapot és elmarad a ropogás. Az, hogy a lapot milyen formára vágjuk, - téglalap, vagy négyzet- vagy 2, esetleg 3 emeletes a krémes, egyéni szociális probléma, nekem a háromlapos a szívem csücske, szerintem jobb a krém-tészta aránya, pláne ha a fenti kézműves csodalappal készül. 

A lényeg, hogy a lapra vagy habzsákkal, vagy egy kanálra annyi krémet pakolok, amennyi ép ésszel lehetséges, és a tetején mindig lap legyen. 

Kiegészítési lehetőségek

Mivel nagyon édes, jól illik hozzá bármilyen aromás, savanykás, fanyar gyümölcs, vagy akár gyümölcshab, a fenti képen is azzal van kiegészítve. Ezen pedig naspolyával. Málna, eper, homoktövis, kökény, csipkebogyó akár püré formában is nagyon jó hozzá.:

Gyümölcshab elkészítése:

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.