Igazán lenyűgözőt akarsz sütni? Legyen krémes!

Igazán lenyűgözőt akarsz sütni? Legyen krémes!

Elég sokat foglalkoztunk mostanában a rendkívül egyszerű édességekkel, hát jöjjön pár komolyabb darab, amelyekkel nagy sikert lehet elérni, cserébe van velük egy kis munka. 

A krémes számtalan változata létezik világszerte, ezek a lapok számában és a tető bevonatában különböznek. Ami mindig megegyezik, az a leveles tésztából sütött lapok és a tejszínhabos, keményítővel megerősített cukrászkrém

Az alábbi mennyiség rengeteg, mert csakis nagy mennyiségben, ünnepre készítem, mindent nyugodtan le lehet felezni, és az se lesz kevés. 1-2 darabot nem lehet, és nem is érdemes készíteni, külön-külön tárolva mindkét eleme napokig eláll és úgyis gyorsan fogy.

A krém: 

 • 1 l tej
 • 4 dl tejszín
 • 20 db tojássárgája
 • 2 nagy ekanál étkezési keményítő 
 • 40 dkg cukor
 • 8 tasak vaníliás cukor, vagy 4 rúd vanília
 • 2 nagy csipet só

Összeforralom a tejet a vaníliarúddal, a magokat belekaparom. A tojássárgájákat a cukorral és a keményítővel simára keverem. A langyosra visszahűtött tejet folyamatos verés közben keverem a tojásokhoz.

Nagyon alacsony lángon, folyamatosan és hevesen keverve sűrűre főzöm. Amikor besűrűsödött, folyamatos keverés közben egy külön tálba öntöm, és addig keverem, amíg kihűl. Hűtőszekrényben teljesen behűtöm.

Felhasználás előtt a hideg tejszínt kemény habbá verem és a krémmel összeforgatom.

A leveles tészta:

 • 400 g liszt
 • 75 g vaj
 • 200 ml víz
 • 14 g só

A helyiség ahol készül, legyen hideg! Az alapanyagokat alaposan összedolgozom, labdává formázom és lefóliázva két órát pihentetem a hűtőszekrényben.

Kiveszem, ujjnyi vastag négyzetet nyújtok belőle. Erre helyezem, úgy, hogy a vaj sarkai a tészta élei közepére kerüljenek a szintén ujjnyira szétlapított vajtömböt.

 • 425 g hideg, kemény vaj

A tészta kilógó háromszögeit rálapolom a vajra, éleket összenyomogatom. Kapok valami téglalapfélét a közepén egy iksszel.

Egyik oldalát - mindegy melyiket- behajtom úgy, hogy a tészta elfeleződjön, majd a szemközti oldalt ráhajtom. Megint berakom a hűtőbe két órára.

Kiveszem, kinyújtom ujjnyira, és az előző hajtogatáshoz képest 90 fokkal elforgatva megint ugyanúgy behajtogatom a két szemközti oldalát.

Összesen négyszer hajtogatok, mindig két ótás hűtésekkel. A hűtések lehetnek hosszabbak, akár egész éjszaka is pihenhet két hajtogatás között, semmi baja se lesz. Meleg pulton tilos hagyni, összeolvad.

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. A tésztát kiveszem a hűtőből, négyfelé vágom, 2-3 mm vastagra nyújtom a darabokat, és sütőpapíron aranybarnára sütöm.

Ha kész, érdemes megszórni porcukorral és azt picit ráolvasztani a sütőben grill fokozaton, nagyon sokat ad hozzá.

Sima felületen nagy késsel lehet felvágni, hideg helyen napokig eláll. 

Fontos!

A krémest közvetlenül fogyasztás előtt kell összeállítani, különben a krém eláztatja a lapot és elmarad a ropogás. Az, hogy a lapot milyen formára vágjuk, - téglalap, vagy négyzet- vagy 2, esetleg 3 emeletes a krémes, egyéni szociális probléma, nekem a háromlapos a szívem csücske, szerintem jobb a krém-tészta aránya, pláne ha a fenti kézműves csodalappal készül. 

A lényeg, hogy a lapra vagy habzsákkal, vagy egy kanálra annyi krémet pakolok, amennyi ép ésszel lehetséges, és a tetején mindig lap legyen. 

Kiegészítési lehetőségek

Mivel nagyon édes, jól illik hozzá bármilyen aromás, savanykás, fanyar gyümölcs, vagy akár gyümölcshab, a fenti képen is azzal van kiegészítve. Ezen pedig naspolyával. Málna, eper, homoktövis, kökény, csipkebogyó akár püré formában is nagyon jó hozzá.:

Gyümölcshab elkészítése:

 

 

 • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

 • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

 • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.