- Címkék:
- Ünnep
- ünnep
- Ünnepi menü
- leveles tészta
- krémes
A krémes számtalan változata létezik világszerte, ezek a lapok számában és a tető bevonatában különböznek. Ami mindig megegyezik, az a leveles tésztából sütött lapok és a tejszínhabos, keményítővel megerősített cukrászkrém
Az alábbi mennyiség rengeteg, mert csakis nagy mennyiségben, ünnepre készítem, mindent nyugodtan le lehet felezni, és az se lesz kevés. 1-2 darabot nem lehet, és nem is érdemes készíteni, külön-külön tárolva mindkét eleme napokig eláll és úgyis gyorsan fogy.
A krém:
- 1 l tej
- 4 dl tejszín
- 20 db tojássárgája
- 2 nagy ekanál étkezési keményítő
- 40 dkg cukor
- 8 tasak vaníliás cukor, vagy 4 rúd vanília
- 2 nagy csipet só
Összeforralom a tejet a vaníliarúddal, a magokat belekaparom. A tojássárgájákat a cukorral és a keményítővel simára keverem. A langyosra visszahűtött tejet folyamatos verés közben keverem a tojásokhoz.
Nagyon alacsony lángon, folyamatosan és hevesen keverve sűrűre főzöm. Amikor besűrűsödött, folyamatos keverés közben egy külön tálba öntöm, és addig keverem, amíg kihűl. Hűtőszekrényben teljesen behűtöm.
Felhasználás előtt a hideg tejszínt kemény habbá verem és a krémmel összeforgatom.
A leveles tészta:
- 400 g liszt
- 75 g vaj
- 200 ml víz
- 14 g só
A helyiség ahol készül, legyen hideg! Az alapanyagokat alaposan összedolgozom, labdává formázom és lefóliázva két órát pihentetem a hűtőszekrényben.
Kiveszem, ujjnyi vastag négyzetet nyújtok belőle. Erre helyezem, úgy, hogy a vaj sarkai a tészta élei közepére kerüljenek a szintén ujjnyira szétlapított vajtömböt.
- 425 g hideg, kemény vaj
A tészta kilógó háromszögeit rálapolom a vajra, éleket összenyomogatom. Kapok valami téglalapfélét a közepén egy iksszel.
Egyik oldalát - mindegy melyiket- behajtom úgy, hogy a tészta elfeleződjön, majd a szemközti oldalt ráhajtom. Megint berakom a hűtőbe két órára.
Kiveszem, kinyújtom ujjnyira, és az előző hajtogatáshoz képest 90 fokkal elforgatva megint ugyanúgy behajtogatom a két szemközti oldalát.
Összesen négyszer hajtogatok, mindig két ótás hűtésekkel. A hűtések lehetnek hosszabbak, akár egész éjszaka is pihenhet két hajtogatás között, semmi baja se lesz. Meleg pulton tilos hagyni, összeolvad.
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. A tésztát kiveszem a hűtőből, négyfelé vágom, 2-3 mm vastagra nyújtom a darabokat, és sütőpapíron aranybarnára sütöm.
Ha kész, érdemes megszórni porcukorral és azt picit ráolvasztani a sütőben grill fokozaton, nagyon sokat ad hozzá.
Sima felületen nagy késsel lehet felvágni, hideg helyen napokig eláll.
Fontos!
A krémest közvetlenül fogyasztás előtt kell összeállítani, különben a krém eláztatja a lapot és elmarad a ropogás. Az, hogy a lapot milyen formára vágjuk, - téglalap, vagy négyzet- vagy 2, esetleg 3 emeletes a krémes, egyéni szociális probléma, nekem a háromlapos a szívem csücske, szerintem jobb a krém-tészta aránya, pláne ha a fenti kézműves csodalappal készül.
A lényeg, hogy a lapra vagy habzsákkal, vagy egy kanálra annyi krémet pakolok, amennyi ép ésszel lehetséges, és a tetején mindig lap legyen.
Kiegészítési lehetőségek
Mivel nagyon édes, jól illik hozzá bármilyen aromás, savanykás, fanyar gyümölcs, vagy akár gyümölcshab, a fenti képen is azzal van kiegészítve. Ezen pedig naspolyával. Málna, eper, homoktövis, kökény, csipkebogyó akár püré formában is nagyon jó hozzá.:
Gyümölcshab elkészítése: