Drága a zöldség? Szedd magadnak a határban!

Drága a zöldség? Szedd magadnak a határban!

A zöldségek és gyümölcsök ára rendkívül magas és kora tavasszal nem is lehet hazai szabadföldi terményekhez jutni, kivéve ha vadon termő zöldségeket szedünk. 

A nagy csalán, lósóska, zamatos turbolya, tyúkhúr és pongyola pitypang is nagy biztonsággal felismerhető, ízletes, izgalmas és könnyen szedhető vadon termő zöldségek, érdemes egyszerű salátanövényként kipróbálni ezeket.

A zamatos turbolya, a tyúkhúr és a pitypang friss és fiatal levelei mind tökéletes salátát adnak, könnyen felismerhető, biztonságosan gyűjthető növények, elkészítésük nem igényel szakértelmet, mosás és mehet a salátába. A lósóska, csalán, pitypang kiváló zöldségleves és főzelék alapanyagok.

Pár szabály, amit minden vadon gyűjtött növénynél be kell tartani.:

  • természetvédelmi területen tilos gyomnövényt is szedni
  • forgalmas út mellett, szennyezett területen nem szabad szedni
  • ismeretlen fajokat tilos bolygatni, pláne kóstolással ismerkedni, Magyarországon is vannak mérgező növények
  • csak pontos és megbízható határozás után szabad bármit elfogyasztani
A csúcs: a nagy csalán

A friss hajtásokat kell leszedni, a szára rendkívül szívós. A friss hajtások még nem nagyon csípnek, de egy műanyag kesztyű jól jöhet.

A spenóthoz hasonlít, pontosan úgy fel lehet használni, de frissen a csípés miatt nem ehető! Hőkezelni kell, ami úgy néz ki, hogy a megmosott csalánt lobogó forró vízbe dobom egy percre, leszűröm és ezt a megfonnyadt alapanyagot használom. Ha az étel jellege eleve adja a főzést -mártás, leves- nem kell előre hőkezelni, elég megmosni.

A luxus: a komlóhajtás

A közönséges komló mélyebb, nedves területeken, patakpartokon, kerítésekre felkúszva országszerte elterjedt növény, nem védett, nem veszélyeztetett, ám még egy ilyen státuszú növényt sem szabad természetvédelmi területen szedni, ezért mindig tájékozódjatok, mielőtt letéptek egy növényt.

Horgas és csavarodó száráról könnyen felismerhető, de erről a felismerésről mindig bizonyosodjatok meg, és kérjetek szakértő segítséget, mielőtt bármit megesztek amit összeszedtetek, Magyarországon is élnek mérgező növények. 

A hajtás íze friss, kissé zelleres, állaga enyhén roppanós. Nem bonyolítottam túl, kevés sós vízben éppen puhára pároltam és egy kifejezetten édes pürével és olívaolajjal és füstölt sókristályokkal készítettem el. 

A nagyon finom: zamatos turbolya

Csakis nyersen és frissen, legfeljebb kovászolva, ánizsos íze bóbító és imádnivaló.

Receptek

Mandarinos saláta

  • 2 db mandarin vagy 1 db narancs
  • 1 nagy marék csalán, de a recept lósóskával, turbolyával, tyúkhúrral és pitypanggal is tökéletes, vegyesen is
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ekanál olívaolaj
  • 1 ekanál finomra vágott narancshéj

 A citrust meghámozom, gerezdekre bontom, a gerezdeket felszeletelem. A fokhagymát finomra szeletelem, az olívát közepes lángon felhevítem és a fokhagymát éppen megfuttatom rajta, ebbe keverem a megmosott csalánt, éppen megfonnyasztom, essen össze. 

A zöldeket elkeverem a mandarinnal, sózom, meghintem a narancshéjjal.

Kiegészíthető kéksajttal, rizzsel, vagy halak, grillezett sajtok mellé nagyszerű köret. 

Padlizsán, burgonya, vadzöldség és fokhagyma

  • 25 dkg salátaburgonya, vagy újkrumpli
  • 25 dkg padlizsán
  • 25 dkg csalán
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 citrom reszelt héja, vagy 4 ekanál sóban eltett citrom finomra vágva, ehhez recept itt

A burgonyát meghámozom, felkockázom, a padlizsánt felkockázom. A fokhagymagerezdeket félbevágom. Egy nagy serpenyőben felhevítem az olajat és a zöldségeket beleborítom, és rázogatva magas lángon ressre sütöm. A legvégén adom hozzá a megmosott, leforrázott csalánt és összeforgatom. Tálalásnál megszórom a citromhéjjal.

Magában is megáll, vagy erős köret bármihez, főleg halhoz.

Édesburgonya és almapüré

1 rész édesburgonya és 1 rész alma puhára főzve, olívaolajban aranybarnára pirított fokhagymával és sóval pürésítve és vadzöldséggel megfejelve.

 

 

Gombaleves friss vadon termő zöldekkel

  • 1 kg laskagomba, de lehet kucsma is, az a turbolyával együtt fantasztikus
  • 1 marék kardamom, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs vegyesen, mind egészben
  • 1 nagy fej vöröshagyma félbevágva
  • 2 hüvelykujjnyi gyömbér szétcsapkodva
  • opcionális tálaláshoz: frissen reszelt, vagy sóban eltett citromhéj

A hagymák vágott felét egy száraz serpenyőben feketére pirítom, kiveszem, átpirítom a fűszereket, elég addig pirítani, hogy lehessen érezni az illatukat. Egy nagy lábosba rakom a fűszereket, hagymát, gombát, felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, ízlés szerint sózom, és fél órát főzöm. Leszűröm a léből a fűszereket, a hagymát eldobom, a levest friss és megtépett zöldekre szedem.

Turbolyával a legjobb

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.