Egy hónapja élek vegán étrenden, mi történt?

Egy hónapja élek vegán étrenden, mi történt?

100 napos étrendkísérletünkből eltelt 30 nap. 

Előzmények

Okok

Első 10 nap

Anyagi következmények

Társadalmi körülmények

Zöldséggel főzni tisztább, gyorsabb, szárazabb

Új felfedezés, mennyivel tisztábbak a növények. Nem vagyok különösebben hisztis ha szagokról van szó, tisztaságmániám sincs, imádok főzni, mégse tudok elmenni amellett, mennyivel gyorsabb, tisztább és szagtalanabb állati eredetű nyersanyagok nélkül főzni.

Nem kell vergődni a több alapanyaghoz mosogatott deszkával, nem kell kést mosogatni munka közben, számtalan zöldség és gyümölcs nyersen is tökéletes, vagy a főzési idejük nagyon rövid és közben sincs sok szaguk.

Az első sorok függvényében különösen érdekes, hogy a korábban undorítónak tartott szagokra sokkal érzékenyebb lettem. Mindig kerültem az ipari körülmények között tartott állatok húsát, szagukat pontosan felismertem fűszeres fogásokban is, ez a szag most még jobban taszít, hát ezzel pont együtt lehet élni, egy előtte is létező érzés erősödött fel. 

Még mindig nem hiányzik a hús

Mivel nem az egész háztartás tért át az étrendre, készítettem steaket, főztem a kedvenc húslevesemet kecskéből, készítettem báránygerincet és húsvétkor kínáltak orjalevessel, csontvelővel és töltött paprikával, amiket pont mind imádok, de nem esett nehezemre kihagyni ezeket. A tojás és a tejtermékek, főleg az érlelt sajtok viszont hiányoznak. Az étrendkísérlet célja nem a pótlékokkal szenvedés, hanem a növények még alaposabb megismerése, különösebb dolgom nincs az érzéssel, ez van, a kísérlet végén mérlegelem és eldöntöm mit emelek vissza az étrendbe és miért. 

Probléma

Csúnyán rácsúsztam az olívaolajban pirított rozskenyérre. A rozskenyeret mindig imádtam, de ennek így nem lesz jó vége, ezért napi kenyér-, és olajfejadagot vezettem be mielőtt brontosaurus lesz belőlem. 

Rákattantam a vad zöldségekre

Évtizedek óta szedek gombát és erdei bogyósokat, és készítek csalánlevest, ezt az érdeklődést magasabb szintre emeltem, minden nap igyekszem vadon termő növényt szedni és karakterének megfelelően elkészíteni. 

Itt tudtok erről bőven olvasni, a 100. nap után jelentkezünk újra, addig is a csalán, turbolya, pitypang és komlóhajtás legyen veletek!

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.