Egy alapanyagból fantasztikus krém: kovászolt kesu

Egy alapanyagból fantasztikus krém: kovászolt kesu

A kovászolás, avagy tejsavas erjedés számtalan alapanyag esetében sikeresen alkalmazható, így elkezdtem olajos magokkal is kísérletezni. A kesudió tökéletes lett.

Pontosan úgy készítettem, mint a kovászos uborkát, amihez nem szoktam kenyeret rakni, így ehhez se raktam, csak a nevet tartottam meg, végülis a folyamat ugyanaz.

Alapanyagok

  • 200 g natúr kesudió
  • 3 % só, tehát 6 g

Nem fűszereztem, kíváncsi voltam mit kapok, ha natúr készítem.

A kesut durvára törtem és egy befőttesüvegbe raktam, felöntöttem annyi vízzel, ami kétujjnyira ellepte. Leöntöttem a vizet és feloldottam benne a sót. Van, aki ebben a szakaszban már leturmixolja, én azt a végére hagytam.

Visszaöntöttem a kesura a sós vizet és meleg helyre tettem, a tetejére pedig raktam egy kistányért. Már másnap életre kelt. A pezsgés egy hét alatt csillapodott le, addig hagytam erjedni.

Az egészet leturmixoltam. Legközelebb a levét nem fogom mind hozzáturmixolni, mert így egy picit sós lett.

Pikáns, gazdag, ízletes, meglepően finom a végeredmény, talán egy érett sajtra hasonlít a legjobban.

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.