Egy alapanyagból fantasztikus krém: kovászolt kesu

Egy alapanyagból fantasztikus krém: kovászolt kesu

A kovászolás, avagy tejsavas erjedés számtalan alapanyag esetében sikeresen alkalmazható, így elkezdtem olajos magokkal is kísérletezni. A kesudió tökéletes lett.

Pontosan úgy készítettem, mint a kovászos uborkát, amihez nem szoktam kenyeret rakni, így ehhez se raktam, csak a nevet tartottam meg, végülis a folyamat ugyanaz.

Alapanyagok

  • 200 g natúr kesudió
  • 3 % só, tehát 6 g

Nem fűszereztem, kíváncsi voltam mit kapok, ha natúr készítem.

A kesut durvára törtem és egy befőttesüvegbe raktam, felöntöttem annyi vízzel, ami kétujjnyira ellepte. Leöntöttem a vizet és feloldottam benne a sót. Van, aki ebben a szakaszban már leturmixolja, én azt a végére hagytam.

Visszaöntöttem a kesura a sós vizet és meleg helyre tettem, a tetejére pedig raktam egy kistányért. Már másnap életre kelt. A pezsgés egy hét alatt csillapodott le, addig hagytam erjedni.

Az egészet leturmixoltam. Legközelebb a levét nem fogom mind hozzáturmixolni, mert így egy picit sós lett.

Pikáns, gazdag, ízletes, meglepően finom a végeredmény, talán egy érett sajtra hasonlít a legjobban.

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?