Egy alapanyagból fantasztikus krém: kovászolt kesu

Egy alapanyagból fantasztikus krém: kovászolt kesu

A kovászolás, avagy tejsavas erjedés számtalan alapanyag esetében sikeresen alkalmazható, így elkezdtem olajos magokkal is kísérletezni. A kesudió tökéletes lett.

Pontosan úgy készítettem, mint a kovászos uborkát, amihez nem szoktam kenyeret rakni, így ehhez se raktam, csak a nevet tartottam meg, végülis a folyamat ugyanaz.

Alapanyagok

  • 200 g natúr kesudió
  • 3 % só, tehát 6 g

Nem fűszereztem, kíváncsi voltam mit kapok, ha natúr készítem.

A kesut durvára törtem és egy befőttesüvegbe raktam, felöntöttem annyi vízzel, ami kétujjnyira ellepte. Leöntöttem a vizet és feloldottam benne a sót. Van, aki ebben a szakaszban már leturmixolja, én azt a végére hagytam.

Visszaöntöttem a kesura a sós vizet és meleg helyre tettem, a tetejére pedig raktam egy kistányért. Már másnap életre kelt. A pezsgés egy hét alatt csillapodott le, addig hagytam erjedni.

Az egészet leturmixoltam. Legközelebb a levét nem fogom mind hozzáturmixolni, mert így egy picit sós lett.

Pikáns, gazdag, ízletes, meglepően finom a végeredmény, talán egy érett sajtra hasonlít a legjobban.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.