- Címkék:
- kovászolás
- fermentálás
- vegán
- kesudió
Pontosan úgy készítettem, mint a kovászos uborkát, amihez nem szoktam kenyeret rakni, így ehhez se raktam, csak a nevet tartottam meg, végülis a folyamat ugyanaz.
Alapanyagok
- 200 g natúr kesudió
- 3 % só, tehát 6 g
Nem fűszereztem, kíváncsi voltam mit kapok, ha natúr készítem.
A kesut durvára törtem és egy befőttesüvegbe raktam, felöntöttem annyi vízzel, ami kétujjnyira ellepte. Leöntöttem a vizet és feloldottam benne a sót. Van, aki ebben a szakaszban már leturmixolja, én azt a végére hagytam.
Visszaöntöttem a kesura a sós vizet és meleg helyre tettem, a tetejére pedig raktam egy kistányért. Már másnap életre kelt. A pezsgés egy hét alatt csillapodott le, addig hagytam erjedni.
Az egészet leturmixoltam. Legközelebb a levét nem fogom mind hozzáturmixolni, mert így egy picit sós lett.
Pikáns, gazdag, ízletes, meglepően finom a végeredmény, talán egy érett sajtra hasonlít a legjobban.