- Címkék:
- vaj
- mártás
- öntet
- 1 alapanyag
A folyamat során a vajban található víztartalom elfő, és a cukrok karamellizálódnak, így a végeredmény a karamell füstös ízével lesz gazdagabb.
Elkészítés
A hideg vajat feldarabolom, és egy serpenyőben, néha megkeverve alacsony lángon addig melegítem, amíg aranybarna lesz. Leveszem a tűzről, hagyom pár percig pihenni, majd a tiszta, sötét aranyszínű vajat leöntöm a serpenyő aljára gyűlt fekete lepedékről egy zárható üvegbe, miután kihűlt, lezárom.
Hűtőszekrényben 1-2 hétig tárolható.
Felhasználása megegyezik a vajjal, csak sokkal több, összetettebb ízt ad az ételhez. Az extra íz pedig nagyban megkönnyíti egyszerű ételek elkészítését, például egy jobb minőségű szélesmetélt barnított vajjal meglocsolva már kész finomság.
- süteményekbe
- krémekbe
- tésztákra locsolható