Luxusmártás egy alapanyagból: a barnított vaj

Luxusmártás egy alapanyagból: a barnított vaj

Barnított vajjal kevés és egyszerű alapanyagból készült ételt is különlegessé és ünnepivé lehet tenni. Elkészítése nagyon egyszerű, csak vaj kell hozzá.

A folyamat során a vajban található víztartalom elfő, és a cukrok karamellizálódnak, így a végeredmény a karamell füstös ízével lesz gazdagabb.

Elkészítés

A hideg vajat feldarabolom, és egy serpenyőben, néha megkeverve alacsony lángon addig melegítem, amíg aranybarna lesz. Leveszem a tűzről, hagyom pár percig pihenni, majd a tiszta, sötét aranyszínű vajat leöntöm a serpenyő aljára gyűlt fekete lepedékről egy zárható üvegbe, miután kihűlt, lezárom.

Hűtőszekrényben 1-2 hétig tárolható. 

Felhasználása megegyezik a vajjal, csak sokkal több, összetettebb ízt ad az ételhez. Az extra íz pedig nagyban megkönnyíti egyszerű ételek elkészítését, például egy jobb minőségű szélesmetélt barnított vajjal meglocsolva már kész finomság.

  • süteményekbe 
  • krémekbe
  • tésztákra locsolható
  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.