Luxusmártás egy alapanyagból: a barnított vaj

Luxusmártás egy alapanyagból: a barnított vaj

Barnított vajjal kevés és egyszerű alapanyagból készült ételt is különlegessé és ünnepivé lehet tenni. Elkészítése nagyon egyszerű, csak vaj kell hozzá.

A folyamat során a vajban található víztartalom elfő, és a cukrok karamellizálódnak, így a végeredmény a karamell füstös ízével lesz gazdagabb.

Elkészítés

A hideg vajat feldarabolom, és egy serpenyőben, néha megkeverve alacsony lángon addig melegítem, amíg aranybarna lesz. Leveszem a tűzről, hagyom pár percig pihenni, majd a tiszta, sötét aranyszínű vajat leöntöm a serpenyő aljára gyűlt fekete lepedékről egy zárható üvegbe, miután kihűlt, lezárom.

Hűtőszekrényben 1-2 hétig tárolható. 

Felhasználása megegyezik a vajjal, csak sokkal több, összetettebb ízt ad az ételhez. Az extra íz pedig nagyban megkönnyíti egyszerű ételek elkészítését, például egy jobb minőségű szélesmetélt barnított vajjal meglocsolva már kész finomság.

  • süteményekbe 
  • krémekbe
  • tésztákra locsolható
  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.