Luxusmártás egy alapanyagból: a barnított vaj

Luxusmártás egy alapanyagból: a barnított vaj

Barnított vajjal kevés és egyszerű alapanyagból készült ételt is különlegessé és ünnepivé lehet tenni. Elkészítése nagyon egyszerű, csak vaj kell hozzá.

A folyamat során a vajban található víztartalom elfő, és a cukrok karamellizálódnak, így a végeredmény a karamell füstös ízével lesz gazdagabb.

Elkészítés

A hideg vajat feldarabolom, és egy serpenyőben, néha megkeverve alacsony lángon addig melegítem, amíg aranybarna lesz. Leveszem a tűzről, hagyom pár percig pihenni, majd a tiszta, sötét aranyszínű vajat leöntöm a serpenyő aljára gyűlt fekete lepedékről egy zárható üvegbe, miután kihűlt, lezárom.

Hűtőszekrényben 1-2 hétig tárolható. 

Felhasználása megegyezik a vajjal, csak sokkal több, összetettebb ízt ad az ételhez. Az extra íz pedig nagyban megkönnyíti egyszerű ételek elkészítését, például egy jobb minőségű szélesmetélt barnított vajjal meglocsolva már kész finomság.

  • süteményekbe 
  • krémekbe
  • tésztákra locsolható
  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.