A planta fermentált és szárított szederlevél, kedvenc blogomon van egy részletes leírás a megfejtésről. Én a tealevél elkészítésének útján indítottam el a szederleveleket és nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, sokat fogok belőle készíteni, finom ital és kiváló ajándék is lesz.
A friss és zöld tiszta helyen szedett szederleveleket meleg, száraz helyen -nem napon!- vékony rétegben megfonnyasztom. Amikor összeesnek, már lehet továbblépni.
A leveleket egy vágódeszkán durván összevágom és sodrófával alaposan átmángoroltam, törjenek jól össze, így sikeresebb lesz az oxidáció (magyarban a fermentáció az elterjedt kifejezés, de a levél nem fermentálódik, nem mikroorganizmusok működtetik a folyamatot).
A leveleket egy sűrű szövésű textilzsákba raktam és nagyon meleg helyre raktam, szűrt árnyékba. A levelek egy nap alatt elszíneződtek, erős illatuk lett. Tűzrakás mellett szárítottam ki ropogósan szárazra a leveleket, ha lenne sütőm, ezt abban tettem volna meg 80 C fok körül, de még mindig nincs sütőm, végülis már lassan mindegy.
Nagyon finom, kicsit virágos, fekete tea hangulatú íze van.