Egy fantasztikus póttea: a planta

Egy fantasztikus póttea: a planta

A második világháború alatt visszaeső teaimport hozta életre a planta teát, ami szederlevélből készül és meglepően finom. 

A planta fermentált és szárított szederlevél, kedvenc blogomon van egy részletes leírás a megfejtésről. Én a tealevél elkészítésének útján indítottam el a szederleveleket és nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, sokat fogok belőle készíteni, finom ital és kiváló ajándék is lesz. 

A friss és zöld tiszta helyen szedett szederleveleket meleg, száraz helyen -nem napon!- vékony rétegben megfonnyasztom. Amikor összeesnek, már lehet továbblépni.

A leveleket egy vágódeszkán durván összevágom és sodrófával alaposan átmángoroltam, törjenek jól össze, így sikeresebb lesz az oxidáció (magyarban a fermentáció az elterjedt kifejezés, de a levél nem fermentálódik, nem mikroorganizmusok működtetik a folyamatot).

A leveleket egy sűrű szövésű textilzsákba raktam és nagyon meleg helyre raktam, szűrt árnyékba. A levelek egy nap alatt elszíneződtek, erős illatuk lett. Tűzrakás mellett szárítottam ki ropogósan szárazra a leveleket, ha lenne sütőm, ezt abban tettem volna meg 80 C fok körül, de még mindig nincs sütőm, végülis már lassan mindegy. 

Nagyon finom, kicsit virágos, fekete tea hangulatú íze van. 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.