Filléres csoda: lepény csicseriborsóból

Filléres csoda: lepény csicseriborsóból

Az olasz csicseriborsólisztből készült farinata inspirálta a következő fogást. Mivel csicseriborsólisztet elég nyűgös beszerezni, nettó száraz csicseriborsó pedig mindenhol is kapható, nekiálltam így készíteni csicseriborsólepényt. Lepénykém a falafel és a farinata közé került és ezzel nincs semmi baj, olcsó, könnyen elkészíthető, jól variálható, fűszerezhető és laktató. Más száraz hüvelyesekből is el lehet készíteni. 

  • 300 g csicseriborsó
  • 1 l víz
  • 2 dl extra szűz olívaolaj

A borsót beáztatom egy éjszakára a vízbe, másnap simára turmixolom. Az olaj felét belekeverem, sózom. Nokedliszerű sűrűség az ideális, ha túl sűrű, még adok hozzá vizet. 

Egy serpenyőt, vagy tepsit bőségesen kiolajozok és kb 5 mm vastag rétegben beleterítek a masszából. A tetejét is meglocsolom az olajjal.

Előmelegítem a sütőt 220 C fokra, betolom a serpenyőt és 15-20 p alatt aranybarnára sütöm a lepényt. Forrón tálalom.

Pár napig eláll hűtőszekrényben, de hidegen nem igazán jó, fogyasztás előtt melegíteni kell. Nem kell hozzá semmi, laktató és finom.

Ha mégis kell hozzá valami:

  • paradicsom
  • spenót
  • forrázott csalán
  • fokhagyma
  • római kömény
  • tejföl
  • görög joghurt
  • tört fokhagyma+római kömény+tejföl
  • sült paprika
  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.