Egyszerű luxus sütemény 4 tartós alapanyagból

Egyszerű luxus sütemény 4 tartós alapanyagból

Végtelenül egyszerűk sorozatunkban megint egy sütemény, ami ünnepi is lehet. 

  • 40 dkg fehér csokoládé
  • 4 db egész tojás
  • 15 dkg darált mandula/dió/török mogyoró
  • 20 dkg vaj

Előmelegítem 200 C fokra a sütőt.

A csokoládét felolvasztom a vajjal, elkeverem a darált mandulával (diót használtam, előtte megpirítottam és leszedtem a hártyákat róla, hogy édesebb legyen.

Amikor a massza kihűlt, elkeverem a tojásokkal, és egy jó nagy csipet sóval megsózom.

Kivajazok egy formát (20x15 cm kb megfelel ennek a mennyiségnek) beleöntöm a masszát és 10 perc után ellenőrzöm. Ha már a teteje szilárd, de meg lötyög, kiveszem, pihentetem 15 percig így jó krémes lesz a belseje. Nem szabad túlsütni, a puha belseje a lényeg.

Füstölt sóval még jobb. 

A tetejét meg lehet szórni durvára tört mandula/dió/török mogyoróval, azzal, amit a tésztába is teszünk, akkor érdemes +10 dkg -ot számolni és azt nem darálni, csak durvára törni és a sütőbe tolás előtt megszórni vele a tésztát. 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.