Egyszerű luxus sütemény 4 tartós alapanyagból

Egyszerű luxus sütemény 4 tartós alapanyagból

Végtelenül egyszerűk sorozatunkban megint egy sütemény, ami ünnepi is lehet. 

  • 40 dkg fehér csokoládé
  • 4 db egész tojás
  • 15 dkg darált mandula/dió/török mogyoró
  • 20 dkg vaj

Előmelegítem 200 C fokra a sütőt.

A csokoládét felolvasztom a vajjal, elkeverem a darált mandulával (diót használtam, előtte megpirítottam és leszedtem a hártyákat róla, hogy édesebb legyen.

Amikor a massza kihűlt, elkeverem a tojásokkal, és egy jó nagy csipet sóval megsózom.

Kivajazok egy formát (20x15 cm kb megfelel ennek a mennyiségnek) beleöntöm a masszát és 10 perc után ellenőrzöm. Ha már a teteje szilárd, de meg lötyög, kiveszem, pihentetem 15 percig így jó krémes lesz a belseje. Nem szabad túlsütni, a puha belseje a lényeg.

Füstölt sóval még jobb. 

A tetejét meg lehet szórni durvára tört mandula/dió/török mogyoróval, azzal, amit a tésztába is teszünk, akkor érdemes +10 dkg -ot számolni és azt nem darálni, csak durvára törni és a sütőbe tolás előtt megszórni vele a tésztát. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.