Ezeket a késeket használom minden nap a konyhámban

Ezeket a késeket használom minden nap a konyhámban

Én nem vagyok az a típus, aki 20 kést tartana elöl. Van viszont egy szokásom, amit szerintem kevesen követnek, pedig kéne.

Kezdem a végén. Én a nyers húst nem vágom ugyanazzal a késsel, mint a többit. Külön késem van a célra és külön vágódeszkám is. A késem egy jó minőségű Dick Ergogrip csontozókés, ami nagyjából 6000 forintért kapható bányaló, hentesek is előszeretettel használják. Olyan 10 éve gyűröm, alig kopott el belőle. A deszka egy tömör bükk lap, szintén évek óta használom, tökéletes.

 

A többi késem, amiket nagyjából mindig használok, az alábbi négy. Van még egy hosszabb séfkésem, egy filézőm és egy rövid hámozóm is, de azokat ritkábban veszem elő. És van még pár késem, amiket szinte sosem használok, csak nem akarom kidobni.

Szóval van ez a két Fiskars, amiket a szupermarketban vettem, szerintem darabja 3000 forint körül van, borotvaélesek és sokoldalúak. Elvileg ezeket a mosogatógépbe is lehet tenni, én nem szoktam. A széles pengéjűt használom séfkés helyett, jobban kézre áll nekem a 15 centis penge, mint a szokásos 23 körüliek. A keskenyebbik mindent visz, zöldséget, sajtot, kolbászt, kenyeret satöbbi.

Van a viszonylag nagy brazil fanyelű Tramontina, ami kiváló, csak sajnos könnyen tompul az éle, ezért csak nagyobb zöldségeket (pl. padlizsánt) szoktam darabolni vele, illetve időnként mondjuk szalonnát. Fogalmam sincs, hány éves, vagy mennyibe kerül, örököltem. A nagy Jamie Oliver, kuponos akcióban vettem 4000-ért, és annyit meg is ért, elég sok mindenre használom, például ha 3 kg hagymát kell feldarabolnom apróra, de kolbászt és sülteket is szoktam vele szeletelni, mert nagyon kényelmes.

Amit most nem fotóztam le, az az ollóm, amivel a grillcsirkét bontom, mert mostanában ritkábban csinálok egész csirkét, pedig szeretem használni. Élezésre ikeás görgőset használok, erről majd egy külön posztban.

Lájkolj vagy kövess minket a Facebookon:

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

  • 2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

  • 2020.11.28

Sütés-főzésmentes ünnep I: krémes és gyümölcsös torta

Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes.