Ezeket a késeket használom minden nap a konyhámban

Ezeket a késeket használom minden nap a konyhámban

Én nem vagyok az a típus, aki 20 kést tartana elöl. Van viszont egy szokásom, amit szerintem kevesen követnek, pedig kéne.

Kezdem a végén. Én a nyers húst nem vágom ugyanazzal a késsel, mint a többit. Külön késem van a célra és külön vágódeszkám is. A késem egy jó minőségű Dick Ergogrip csontozókés, ami nagyjából 6000 forintért kapható bányaló, hentesek is előszeretettel használják. Olyan 10 éve gyűröm, alig kopott el belőle. A deszka egy tömör bükk lap, szintén évek óta használom, tökéletes.

 

A többi késem, amiket nagyjából mindig használok, az alábbi négy. Van még egy hosszabb séfkésem, egy filézőm és egy rövid hámozóm is, de azokat ritkábban veszem elő. És van még pár késem, amiket szinte sosem használok, csak nem akarom kidobni.

Szóval van ez a két Fiskars, amiket a szupermarketban vettem, szerintem darabja 3000 forint körül van, borotvaélesek és sokoldalúak. Elvileg ezeket a mosogatógépbe is lehet tenni, én nem szoktam. A széles pengéjűt használom séfkés helyett, jobban kézre áll nekem a 15 centis penge, mint a szokásos 23 körüliek. A keskenyebbik mindent visz, zöldséget, sajtot, kolbászt, kenyeret satöbbi.

Van a viszonylag nagy brazil fanyelű Tramontina, ami kiváló, csak sajnos könnyen tompul az éle, ezért csak nagyobb zöldségeket (pl. padlizsánt) szoktam darabolni vele, illetve időnként mondjuk szalonnát. Fogalmam sincs, hány éves, vagy mennyibe kerül, örököltem. A nagy Jamie Oliver, kuponos akcióban vettem 4000-ért, és annyit meg is ért, elég sok mindenre használom, például ha 3 kg hagymát kell feldarabolnom apróra, de kolbászt és sülteket is szoktam vele szeletelni, mert nagyon kényelmes.

Amit most nem fotóztam le, az az ollóm, amivel a grillcsirkét bontom, mert mostanában ritkábban csinálok egész csirkét, pedig szeretem használni. Élezésre ikeás görgőset használok, erről majd egy külön posztban.

Lájkolj vagy kövess minket a Facebookon:

  • 2021.03.06

Tartalmas egytálételek tíz perc munkával

Van pár variálható alaprecept, amelyek sokat segíthetnek az egész családdal otthon dolgozó láthatatlan munkásoknak. A receptek máskor is jól jönnek, és egyiket sem tart tovább tíz percnél összedobni, utána pedig elvan az a sütőben, vagy a gázon.

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy.