A gomba szárítása és a szárítmány felhasználása

A gomba szárítása és a szárítmány felhasználása

Végre esik, hatalmas zsákmány várható az erdőkben. Ami marad, azt egyes fajok esetében érdemes megszárítani. Mellesleg egy üvegnyi szárítmány szép ajándék is. 

Milyen gombát?

Az alábbi fajok kiemelkedő gasztronómiai értéket képviselnek szárítva is, ha ezekből nem tudjuk frissen elfogyasztani a zsákmányt, megéri szárítani, mert nagy hasznát vesszük a későbbiekben.:

  • Ízletes vargánya
  • Nagy őzlábgomba
  • Sötét trombitagomba

Hacsak nem gomba szakellenőr valaki, a vadon szedett gombát vizsgáltassa be gomba szakellenőrrel, erre ingyenesen van lehetőség a Nébih oldalán feltüntetett helyeken. 

Hogyan?

Akinek nincs aszalója, a sütőben is el tudja készíteni. Fűtési szezonban egy panellakás maga is kiváló aszalóként működik, de az még odébb van, gomba meg most lesz.

A gombákat alaposan megtisztítom egy kefével. Mosni nem kéne, egy lemosás csak nehezíti a dolgunkat ha szárítani akarunk. Vékonyra szeletelem és konyharuhával alaposan leszárogatom. Egy rétegben, nem zsúfolva egy lemezre terített sütőpapírra pakolom a gombákat és 50 C fokos sütőbe tolom. 

Egy óra elteltével átforgatom a szeleteket, és másik fél óra múlva kiveszem mindet és kihűlés után ellenőrzöm elég szárazak-e. Borsszárazra kell szárítani, ha még nem elég szárazak, visszatolom 30 percre, utána kiveszem, kihűlés után ellenőrzöm az állapotot, ezt addig ismétlem, amíg kiszáradnak.

A gombákat befőttesüvegbe tömködöm, lezárom és sötét, száraz helyen tárolom. 

Felhasználható porítva, vagy előzetesen áztatva (2 óra langyos vízben áztatás, levesekbe az áztatóvízzel együtt)

Porítani csak közvetlenül felhasználás előtt szabad, mert a gombapor tárolva sokat veszít aromájából. 

Felhasználási lehetőségek

A szárított gombák, a fent említett fajokből a trombita különösképpen, elsősorban fűszerek.:

  • mindennemű zöldség-, és húslevesek (egészben)
  • baromfi és egyéb húsok tölteléke (áztatva és darabolva, vagy porítva)
  • fasírtok (hús-, és hüvelyes, áztatva, darabolva)
  • zöldség és gabonakrémek, mártogatósok (áztatva, darabolva)
  • krémlevesek (porítva, a vargánya és az őzláb akár fő alapanyagként is működik krémlevesbe tejszínnel, alaplével és finomra vágott lepirított hagymával összefőzve és turmixolva)
  • pörköltek (áztatva, egészben pl pacal, csiperke, baromfi, pincepörköltek)
  • burgonyás ételek (előzetesen áztatva, pl paprikás krumpli, krumplileves,)
  • gombás ételek amelyek csiperkével, laskával készülnek

Csodatányér a képen: ECCE HOME

A gombagyűjtés nem játék, részletek másik cikkünkben: 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.