A gomba szárítása és a szárítmány felhasználása

A gomba szárítása és a szárítmány felhasználása

Végre esik, hatalmas zsákmány várható az erdőkben. Ami marad, azt egyes fajok esetében érdemes megszárítani. Mellesleg egy üvegnyi szárítmány szép ajándék is. 

Milyen gombát?

Az alábbi fajok kiemelkedő gasztronómiai értéket képviselnek szárítva is, ha ezekből nem tudjuk frissen elfogyasztani a zsákmányt, megéri szárítani, mert nagy hasznát vesszük a későbbiekben.:

  • Ízletes vargánya
  • Nagy őzlábgomba
  • Sötét trombitagomba

Hacsak nem gomba szakellenőr valaki, a vadon szedett gombát vizsgáltassa be gomba szakellenőrrel, erre ingyenesen van lehetőség a Nébih oldalán feltüntetett helyeken. 

Hogyan?

Akinek nincs aszalója, a sütőben is el tudja készíteni. Fűtési szezonban egy panellakás maga is kiváló aszalóként működik, de az még odébb van, gomba meg most lesz.

A gombákat alaposan megtisztítom egy kefével. Mosni nem kéne, egy lemosás csak nehezíti a dolgunkat ha szárítani akarunk. Vékonyra szeletelem és konyharuhával alaposan leszárogatom. Egy rétegben, nem zsúfolva egy lemezre terített sütőpapírra pakolom a gombákat és 50 C fokos sütőbe tolom. 

Egy óra elteltével átforgatom a szeleteket, és másik fél óra múlva kiveszem mindet és kihűlés után ellenőrzöm elég szárazak-e. Borsszárazra kell szárítani, ha még nem elég szárazak, visszatolom 30 percre, utána kiveszem, kihűlés után ellenőrzöm az állapotot, ezt addig ismétlem, amíg kiszáradnak.

A gombákat befőttesüvegbe tömködöm, lezárom és sötét, száraz helyen tárolom. 

Felhasználható porítva, vagy előzetesen áztatva (2 óra langyos vízben áztatás, levesekbe az áztatóvízzel együtt)

Porítani csak közvetlenül felhasználás előtt szabad, mert a gombapor tárolva sokat veszít aromájából. 

Felhasználási lehetőségek

A szárított gombák, a fent említett fajokből a trombita különösképpen, elsősorban fűszerek.:

  • mindennemű zöldség-, és húslevesek (egészben)
  • baromfi és egyéb húsok tölteléke (áztatva és darabolva, vagy porítva)
  • fasírtok (hús-, és hüvelyes, áztatva, darabolva)
  • zöldség és gabonakrémek, mártogatósok (áztatva, darabolva)
  • krémlevesek (porítva, a vargánya és az őzláb akár fő alapanyagként is működik krémlevesbe tejszínnel, alaplével és finomra vágott lepirított hagymával összefőzve és turmixolva)
  • pörköltek (áztatva, egészben pl pacal, csiperke, baromfi, pincepörköltek)
  • burgonyás ételek (előzetesen áztatva, pl paprikás krumpli, krumplileves,)
  • gombás ételek amelyek csiperkével, laskával készülnek

Csodatányér a képen: ECCE HOME

A gombagyűjtés nem játék, részletek másik cikkünkben: 

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

  • 2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

  • 2020.11.28

Sütés-főzésmentes ünnep I: krémes és gyümölcsös torta

Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes.