- Címkék:
- ajándék
- gomba
- szárított gomba
Milyen gombát?
Az alábbi fajok kiemelkedő gasztronómiai értéket képviselnek szárítva is, ha ezekből nem tudjuk frissen elfogyasztani a zsákmányt, megéri szárítani, mert nagy hasznát vesszük a későbbiekben.:
- Ízletes vargánya
- Nagy őzlábgomba
- Sötét trombitagomba
Hacsak nem gomba szakellenőr valaki, a vadon szedett gombát vizsgáltassa be gomba szakellenőrrel, erre ingyenesen van lehetőség a Nébih oldalán feltüntetett helyeken.
Hogyan?
Akinek nincs aszalója, a sütőben is el tudja készíteni. Fűtési szezonban egy panellakás maga is kiváló aszalóként működik, de az még odébb van, gomba meg most lesz.
A gombákat alaposan megtisztítom egy kefével. Mosni nem kéne, egy lemosás csak nehezíti a dolgunkat ha szárítani akarunk. Vékonyra szeletelem és konyharuhával alaposan leszárogatom. Egy rétegben, nem zsúfolva egy lemezre terített sütőpapírra pakolom a gombákat és 50 C fokos sütőbe tolom.
Egy óra elteltével átforgatom a szeleteket, és másik fél óra múlva kiveszem mindet és kihűlés után ellenőrzöm elég szárazak-e. Borsszárazra kell szárítani, ha még nem elég szárazak, visszatolom 30 percre, utána kiveszem, kihűlés után ellenőrzöm az állapotot, ezt addig ismétlem, amíg kiszáradnak.
A gombákat befőttesüvegbe tömködöm, lezárom és sötét, száraz helyen tárolom.
Felhasználható porítva, vagy előzetesen áztatva (2 óra langyos vízben áztatás, levesekbe az áztatóvízzel együtt)
Porítani csak közvetlenül felhasználás előtt szabad, mert a gombapor tárolva sokat veszít aromájából.
Felhasználási lehetőségek
A szárított gombák, a fent említett fajokből a trombita különösképpen, elsősorban fűszerek.:
- mindennemű zöldség-, és húslevesek (egészben)
- baromfi és egyéb húsok tölteléke (áztatva és darabolva, vagy porítva)
- fasírtok (hús-, és hüvelyes, áztatva, darabolva)
- zöldség és gabonakrémek, mártogatósok (áztatva, darabolva)
- krémlevesek (porítva, a vargánya és az őzláb akár fő alapanyagként is működik krémlevesbe tejszínnel, alaplével és finomra vágott lepirított hagymával összefőzve és turmixolva)
- pörköltek (áztatva, egészben pl pacal, csiperke, baromfi, pincepörköltek)
- burgonyás ételek (előzetesen áztatva, pl paprikás krumpli, krumplileves,)
- gombás ételek amelyek csiperkével, laskával készülnek
Csodatányér a képen: ECCE HOME