- Címkék:
- Ünnep
- ünnep
- Ünnepi menü
- tojás
- ünnepi menü
Amennyiben tartósítószer-mentes, a megmaradt savanyúság levét is fel lehet erre a célra használni, a cékla különösen alkalmas, mert szépen megszínezi a tojást.
Fontos, mivel a színes marinádban eltett tojásokat elszínezi a lé, csak hibátlan tojásokat érdemes felhasználni, ezért érdemes kétszer annyi tojást főzni, és ami reped, szétesik aznap este jó lesz tojáskrémbe.
A képen egy curry-vel ízesített változat látható, az alábbiak szerint készült.:
- 5 db tojás (illetve 10, ld. két sorral fentebb)
- 1 dl 5%-os alma-, vagy borecet, lehet balzsamecet is
- 1 dl víz
- 1 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér szétnyomkodva
- 1 ekanál currypor
- 1 ekanál cukor
- 1 tkanál só
A tojásokat lobogó vízben 6 percig főzöm, rögtön hideg vízbe rakom. Aki kemény tojásból szeretné készíteni főzze a tojásokat 10 percig.
Óvatosan megpucolom a tojásokat, és egy akkora tiszta befőttesüvegbe rakom, amiben éppen elférnek.
A többi alapanyagot összemelegítem annyira, hogy a cukor elolvadjon, langyosan a tojásra öntöm. Lezárom, 2-3 nap alatt összeérik, 4 C fokos hűtőszekrényben eláll egy hónapig is.