Még egy tökéletes túrótorta: a szicíliai

Még egy tökéletes túrótorta: a szicíliai

Kicsit rá vagyunk állva a túrótortákra, hát mert a túrótorta jó. Ez a szicíliai megoldás pedig a legjobb, bár pont nem túró, hanem ricotta kell hozzá és elég macerás elkészíteni. 

A tisztes neve: cassata alla siciliana (kásszátá ala szicsiliána) és megállja a helyét az ünnepi asztalon is. 

Először is 10 tojásból piskótát sütök. Így:

 Aztán kikeverem a krémet, ezekből:

  • 400 g ricotta (juhtejből készült ricotta a helyes út, ha van, abból kell készíteni) kétszer átnyomkodva egy szitán, teljesen simának kell lennie
  • 200 g kandírozott gyümölcs apróra vágva (citrom, narancs, narancshéj)
  • 100 g étcsokoládé durvára reszelve
  • 200 g cukor
  • egy vaníliarúd kikapart magja
  • rum ízlés szerint (1 ekanál)

A piskótámat, miután teljesen kihűlt 3 szeletre vágom, a tortaforma aljába fektetem az egyikat, a forma oldalát kibélelem felváltva a második lapból vágott piskótatéglalapokkal és 200 g marcipánból nyújtott 1/2 cm vastag téglalapokkal. Ez nekem most elmaradt, konkrétan elfelejtettem, elnézést kérek mindenkitől.

Beleöntöm a krémet, rárakom a másik piskótalapot.

Az öntet:

  • 100 g cukor
  • 2 dl víz
  • 1/2 citrom reszelt héja 
  • 1 dl édes likőr (pl. Maraschino, Cointreau...)

Az alapanyagokat összemelegítem hogy a cukor elolvadjon és meglocsolom vele a tortát. Lefóliázom és egy éjszakát pihentetem a hűtőszekrényben.

Másnap a mázhoz 200 g porcukorot forralok éppen annyi vízzel, hogy sűrű, fehér mázat kapjak, azzal beborítom a tortát, a tetejére még szórok esetleg további kandírozott gyümölcsöket. 

Eredetileg olyan formában készül, amely felső karimája kissé szűkebb, mint az alap.

Északi változatban is szoktam készíteni, cassata alla ungherese, kérem szépen, tehéntúróból keverem ki a krémet és saját birsalmasajtot és kandírozott zölddiót rakok bele. Teljesen más, ám a saját jogán finom az is.

További tökéletes túrótorták: 

Másik: 

Megint másik: 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.