A tisztes neve: cassata alla siciliana (kásszátá ala szicsiliána) és megállja a helyét az ünnepi asztalon is.
Először is 10 tojásból piskótát sütök. Így:
Aztán kikeverem a krémet, ezekből:
- 400 g ricotta (juhtejből készült ricotta a helyes út, ha van, abból kell készíteni) kétszer átnyomkodva egy szitán, teljesen simának kell lennie
- 200 g kandírozott gyümölcs apróra vágva (citrom, narancs, narancshéj)
- 100 g étcsokoládé durvára reszelve
- 200 g cukor
- egy vaníliarúd kikapart magja
- rum ízlés szerint (1 ekanál)
A piskótámat, miután teljesen kihűlt 3 szeletre vágom, a tortaforma aljába fektetem az egyikat, a forma oldalát kibélelem felváltva a második lapból vágott piskótatéglalapokkal és 200 g marcipánból nyújtott 1/2 cm vastag téglalapokkal. Ez nekem most elmaradt, konkrétan elfelejtettem, elnézést kérek mindenkitől.
Beleöntöm a krémet, rárakom a másik piskótalapot.
Az öntet:
- 100 g cukor
- 2 dl víz
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 dl édes likőr (pl. Maraschino, Cointreau...)
Az alapanyagokat összemelegítem hogy a cukor elolvadjon és meglocsolom vele a tortát. Lefóliázom és egy éjszakát pihentetem a hűtőszekrényben.
Másnap a mázhoz 200 g porcukorot forralok éppen annyi vízzel, hogy sűrű, fehér mázat kapjak, azzal beborítom a tortát, a tetejére még szórok esetleg további kandírozott gyümölcsöket.
Eredetileg olyan formában készül, amely felső karimája kissé szűkebb, mint az alap.
Északi változatban is szoktam készíteni, cassata alla ungherese, kérem szépen, tehéntúróból keverem ki a krémet és saját birsalmasajtot és kandírozott zölddiót rakok bele. Teljesen más, ám a saját jogán finom az is.
További tökéletes túrótorták:
Másik:
Megint másik: