Elrontod a piskótát? Mutatjuk hol lehet a hiba!

Elrontod a piskótát? Mutatjuk hol lehet a hiba!

Nem olyan nehéz piskótát sütni, be kell tartani úgy egymillió szabályt és sikerülni fog.

Az arányok 26-28 centiméteres tortakarikára:
  • 8 db nagyméretű tojás
  • 240 g liszt (a piskóta nem nagyon érzékeny a lisztre, de ha nem búzával sütöd, elég könnyen szalonnás lesz, ennek tudatában válassz lisztet)
  • 240 g cukor 
  • kb. 20-20 g vaj és liszt a forma előkészítéséhez

Fontos: Szódabikarbóna nem való bele, elvonja a vizet, így lehet hogy pont azért lesz rossz a piskóta mert sütőport, vagy szódabikarbónát raksz bele.

Folyamat és hibalehetőségek

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.

  • nem melegíted elő
  • nem 180 C fokra melegíted elő
  • nem tudod hány C fokra melegíted elő, mert csak azt hiszed 180 C, de nem annyi

A formát kivajazom, kilisztezem és hidegre rakom amíg elkészül a tészta.

  • kihagysz foltokat
  • nem végzed el a folyamatot a karika tetejéig
  • a forma oldalát nem kened ki
  • papírt raksz bele, nem pedig kikened
  • hiába kented ki, összefolyatod a sütő tetején amíg összeállítod a tésztát
 

A tojásokat kettéválasztom (vagy nem, lehet egészből is, bármilyen meglepő, érdemes mindkettőt kipróbálni, kinek melyik jön be).

  • sárgája kerül a fehérjébe, nem tudod felverni eléggé

Ha egész tojásokkal dolgozok, meleg víz felett fehérre verem az egész tojásokat a cukorral, addig verem, amíg duplájára nő.

Ha kettéválasztott tojásokkal dolgozok, a sárgáját verem fehérre a cukorral, NEM gőz felett, csak úgy hidegen, de egy evőkanál cukrot félrerakok. A fehérjét kemény habbá verem, amikor már majdnem jó, hozzáadom az egy evőkanál cukort, és azzal verem kemény habbá. 

  • nem vered fehérre a sárgáját, a cukor ropogós marad, lehúzza a tésztát
  • a fehérje nem elég kemény

A lisztet apránként a sárga masszához adom, simára keverem. Ha kettéválasztott tojásokkal dolgoztam, a keményre vert fehérjét beleforgatom a cukros masszába, nem keverem agyon, éppen kevererdjen össze.

  • kikevered belőle a levegőt

Rögtön az előkészített formába öntöm és betolom a sütőbe.

  • hagyod állni

50 percig sütöm, nem piszkálom.

  • nyitogatod az ajtót, ezt 15 percig tilos
  • rossz a sütőd, alul éget, fent hideg
  • rossz a sütőd, nem tud kiszökni a gőz

Amikor elkészült, elzárom a sütőt, kinyitom, 15 perc múlva leveszem a karikát, eltávolítom a karika alját és a rácson hagyom kihűlni. 2 óra múlva vágható, tölthető. 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.