Az arányok 26-28 centiméteres tortakarikára:
- 8 db nagyméretű tojás
- 240 g liszt (a piskóta nem nagyon érzékeny a lisztre, de ha nem búzával sütöd, elég könnyen szalonnás lesz, ennek tudatában válassz lisztet)
- 240 g cukor
- só
- kb. 20-20 g vaj és liszt a forma előkészítéséhez
Fontos: Szódabikarbóna nem való bele, elvonja a vizet, így lehet hogy pont azért lesz rossz a piskóta mert sütőport, vagy szódabikarbónát raksz bele.
Folyamat és hibalehetőségek
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
- nem melegíted elő
- nem 180 C fokra melegíted elő
- nem tudod hány C fokra melegíted elő, mert csak azt hiszed 180 C, de nem annyi
A formát kivajazom, kilisztezem és hidegre rakom amíg elkészül a tészta.
- kihagysz foltokat
- nem végzed el a folyamatot a karika tetejéig
- a forma oldalát nem kened ki
- papírt raksz bele, nem pedig kikened
- hiába kented ki, összefolyatod a sütő tetején amíg összeállítod a tésztát
A tojásokat kettéválasztom (vagy nem, lehet egészből is, bármilyen meglepő, érdemes mindkettőt kipróbálni, kinek melyik jön be).
- sárgája kerül a fehérjébe, nem tudod felverni eléggé
Ha egész tojásokkal dolgozok, meleg víz felett fehérre verem az egész tojásokat a cukorral, addig verem, amíg duplájára nő.
Ha kettéválasztott tojásokkal dolgozok, a sárgáját verem fehérre a cukorral, NEM gőz felett, csak úgy hidegen, de egy evőkanál cukrot félrerakok. A fehérjét kemény habbá verem, amikor már majdnem jó, hozzáadom az egy evőkanál cukort, és azzal verem kemény habbá.
- nem vered fehérre a sárgáját, a cukor ropogós marad, lehúzza a tésztát
- a fehérje nem elég kemény
A lisztet apránként a sárga masszához adom, simára keverem. Ha kettéválasztott tojásokkal dolgoztam, a keményre vert fehérjét beleforgatom a cukros masszába, nem keverem agyon, éppen kevererdjen össze.
- kikevered belőle a levegőt
Rögtön az előkészített formába öntöm és betolom a sütőbe.
- hagyod állni
50 percig sütöm, nem piszkálom.
- nyitogatod az ajtót, ezt 15 percig tilos
- rossz a sütőd, alul éget, fent hideg
- rossz a sütőd, nem tud kiszökni a gőz
Amikor elkészült, elzárom a sütőt, kinyitom, 15 perc múlva leveszem a karikát, eltávolítom a karika alját és a rácson hagyom kihűlni. 2 óra múlva vágható, tölthető.