Esznek a vegánok gombát? Biosz felzárkóztató!

Esznek a vegánok gombát? Biosz felzárkóztató!

Nyilvánvaló Kapitány megint eljött és segít mindenkinek, akik nagyjából kompletten kihagyták a biológia tantárgyat. A gomba kérdésnél ez a hiányosság néha nagyon erősen kijön és kínos kérdéseket eredményez. 

Mi az a gomba?

Sajnos ezt a témát nehéz lesz elgügyögni, mert rendszertani alapismeretek nélkül nem sokra megyünk, ezért kezdjük ott!

Mi az a rendszertan?

A rendszertan (taxonómia) az élőlények csoportosításával, leírásával, elnevezésével foglalkozó tudományág. Segít beazonosítani a fajokat és nem mellesleg megismerni az evolúciós összefüggéseket.

Aki tagadja az evolúciót, Nyilvánvaló Kapitány nem az ő embere. 

Tehát mi az a gomba?

Az aktuális osztályozás szerint a Gombák, a Növények és az Állatok külön országokba tartoznak. 

De Linné például a 18. században az osztályozást a fotoszintézisre építette, ő Növényekre és Állatokra osztotta fel az élővilágot, a növények fotoszintetizálnak, az állatok nem, de ebben a világban a gombák -és még mások- sem fértek el sehogy sem, így a rendszer fejlesztésre szorult. Az evolúció történetéről itt lehet bővebben olvasni. 

Most három domén (Baktériumok, Archeák, Eukarióták) alá sorolják az országokat, a Gombák, Növények, Állatok más országokkal és törzsekkel együtt az Eukarióták alá kerültek. Tehát a Gombák, a Növények és az Állatok külön országokba tartoznak, mert a gombák nem növények, és nem is állatok, hanem gombák. 

A Gombák (Fungi) eukarióta sejtekből álló, egy- vagy többsejtű, általában telepes felépítésű, fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmazó, kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlények, melyek az élővilág egy önálló országát alkotják, mert a gombák a növényekkel ellentétben és az állatokhoz hasonlóan heterotrófok, azaz szénszükségletüket szerves anyagokból, energiaszükségletüket pedig kémiai anyagokból fedezik.

Iszonyú izgalmas lények, mellesleg nagyon finomak is, itt számtalan receptet találsz velük.

Mit esznek a vegánok? Izé, mit NEM esznek?

A vegánok állati eredetű termékeket nem esznek.

A kör bezárult, attól még lehet bonyolítani, meg csámcsogni rajta, mert a gombák tesznek furcsa dolgokat, egyes fajok sebparaziták, ami egyes értelmezések szerint nem annyira fér össze a vegánsággal, de ez már nem a hetedikes biológia szint és még ha így is gondolkodik valaki, az csak egyes ehető gombafajokat érint. 

Miért fontos ez a téma?

Nem a vegánok miatt, mindenki azt eszik amit akar. A képen egy gyilkos galóca látható. Ha nem írta volna le előtted valaki ezt a fajt és így nem lenne pontosan felismerhető, leszeded, megeszed, meghalsz.

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.