Hogyan lesz igazán omlós a vajkaramella?

Hogyan lesz igazán omlós a vajkaramella?

A tökéletes vajkaramella olyan állagú, hogy éppen egyben marad a fogyasztás pillanatáig, és szétolvad a szájban, egyáltalán nem lehet kemény, nyúlós, ragacsos. Elkészítése rendkívül egyszerű. 

 

  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg kukoricaszirup, vagy golden syrup, vagy glükóz szirup, vagy állítólag a méz is működik, sose próbáltam
  • 1 tkanál só

Felolvasztom a vajat, nem hűtöm vissza. Kibélelek egy kis jénait sütőpapírral, kivajazom.

Egy mély lábosban világosra karamellizálom a cukorral finoman és teljesen simára összeolvasztott szirupot. Leveszem a lángról, öt részletben hozzáadom a vajat, minden adagot alaposan belekeverek és végig melegítem, óvatosan, habzik, köp!

A legvégén sózom.

A sütőpapírba öntöm, lefedem és a hűtőszekrénybe rakom pár órára. Szeletelés előtt szobahőmérsékletűre hagyom melegedni, szeletelem. Nem szabad levegőn hagyni, mert kiszárad, ezért szeletelés után muszáj egyenként becsomagolni sütőpapírba, vagy rögtön megenni, amivel nem lesz gond.

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.