Hogyan lesz igazán omlós a vajkaramella?

Hogyan lesz igazán omlós a vajkaramella?

A tökéletes vajkaramella olyan állagú, hogy éppen egyben marad a fogyasztás pillanatáig, és szétolvad a szájban, egyáltalán nem lehet kemény, nyúlós, ragacsos. Elkészítése rendkívül egyszerű. 

 

  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg kukoricaszirup, vagy golden syrup, vagy glükóz szirup, vagy állítólag a méz is működik, sose próbáltam
  • 1 tkanál só

Felolvasztom a vajat, nem hűtöm vissza. Kibélelek egy kis jénait sütőpapírral, kivajazom.

Egy mély lábosban világosra karamellizálom a cukorral finoman és teljesen simára összeolvasztott szirupot. Leveszem a lángról, öt részletben hozzáadom a vajat, minden adagot alaposan belekeverek és végig melegítem, óvatosan, habzik, köp!

A legvégén sózom.

A sütőpapírba öntöm, lefedem és a hűtőszekrénybe rakom pár órára. Szeletelés előtt szobahőmérsékletűre hagyom melegedni, szeletelem. Nem szabad levegőn hagyni, mert kiszárad, ezért szeletelés után muszáj egyenként becsomagolni sütőpapírba, vagy rögtön megenni, amivel nem lesz gond.

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.