Rákattantam a tyúkhúrra és nagyon jó nekem

Rákattantam a tyúkhúrra és nagyon jó nekem

Bár már évek óta készítek ételeket vadon termő zöldségekből, a közönséges tyúkhúr, ez a könnyen felismerhető és elterjedt gyomnövény valahogy kimaradt. Ráadásul jobb íze van, mint a mindenhol elérhető, termesztett salátáknak. 

Kiadós, ízletes, szép, olcsó

Mi kell még? Íze édeskés, friss, enyhén kesernyés. Állaga roppanós és nedvdús, kövérebb szárait élmény elropogtatni.

Nyersen fogyasztom, gyűjteni kizárólag tiszta területen szabad -szívós kis lény, szennyezett talajon is megél- és felhasználás előtt váltott vízben kell mosni, mint a spenótot, mert nagyon közel terem a földhöz, könnyen szennyeződik. 

Bár gyógynövényként említik több helyen, népi gyógyászatban nincs jelentős nyoma és hatása nem igazolt. 

Levesbetét

A képen a kedvenc levesem -recept a linken- hús helyett gombával elkészítve. Tyúkhúrral, forrázott csalánnal és komlóhajtással, egy kis srirachával és szójaszósszal tökéletes zöldségleves volt. Hatperces tojás és üvegtészta is elfér benne, előbbit most nem eszek, utóbbi nem volt itthon.

Saláta

A képen pirított csiperke és finomra szeletelt fokhagyma, főtt zellerrel felesben kikevert aioli -egy gerezd krémesre nyomott fokhagyma kikeverve hidegen sajtolt napraforgóolajjal-, tyúkhúr és só.

Szendvicsre zöld

Padlizsánkrém, rozskenyér, tyúkhúr és római kömény. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.