Méltatlanul alulértékelt fűszerek: a komló

Méltatlanul alulértékelt fűszerek: a komló

Méltatlanul alulértékelt fűszerek sorozatunkban most a komlóról lesz szó, mert a sörön túl is van élet.

Aki nem tud, nem akar vadkomlót szedni, sörfőző kellékeket értékesítő üzletekben vásárolhat komlópelletet és azzal is tud kísérletezni a konyhában. Érdemes kipróbálni, mert citrusos keserűsége rendkívül frissé tesz egyes recepteket. 

Gyűjteni a tobozt -a növény női virágzatát- kell. Szétterítve száraz helyen pár nap alatt teljesen kiszárad, ekkor egy befőttesüvegbe nyomkodva sötét, hűvös helyen hónapokig eláll. Nem mellesleg kellemes nyugtató hatású gyógynövény.

Mihez illik? 

Édes, zsíros alapanyagokkal lehet párosítani és nagyon óvatosan kell vele bánni, mert rendkívül erős, keserű az íze.

  • fehér csokoládé
  • tejcsokoládé
  • tejszín
  • vaj
  • trópusi gyümölcsök
  • kardamom
  • fahéj
  • karamell
  • méz
  • vanília
  • kókusz

Receptek, amikbe ki lehet próbálni:

  • panna cotta
  • vaníliás, csokoládés pohárkrémek
  • vajas kalács
  • minden, ami csokoládés
Receptek
  
Komlós-kardamomos csokoládépuding
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 púpozott ekanál rizsliszt
  • 2 dl tej
  • 10 szem kardamom porrá őrölve
  • 1 csipet komlópellet (ízlés szerint beállítható, lehet elbír többet)
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • cukor ízlés szerint kb. 2 ekanál
  • 5 dkg dióbél

A lisztet fokozatosan, folyamatosan keverve és melegítve elkeverem a tejjel. Beletöröm a csokoládét a fűszereket, sózom, és folyamatos keverés mellett krémesre főzöm. Beállítom a cukrot, poharakba töltöm, behűtöm és durvára tört dióval tálalom. 

 
Komlós kókuszpuding
  • 1 l kókusztej
  • 15 g zselatin
  • 5 dkg cukor
  • 2 csipet komlópellet
  • 1 rúd vanília 

A kókusztejet összeforralom a vaníliarúddal, belekaparom a magjait. Összeforralom a zselatinnal, a komlóval, cukorral, beállítom az ízeket, lehessen érezni a komlót, de ne legyen pusztító. 

Kis tálkákba töltöm, behűtöm és tálalás előtt a tálkákat forró vízbe mártva gyorsan egy tányérra fordítom, így szépen kicsúsznak. Egzotikus gyümölccsel pl. mangó, vagy akár datolyaszilvával is köríthető. 

Csokoládés kalács kardamommal és komlóval

A tészta:

  • 50 dkg liszt (búza, lehetőleg kenyér)
  • 20 g friss élesztő
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 2 dl tejszín
  • 1nagy csipet só

Az alapanyagokat simára dagasztom, lefedve meleg helyre rakom kelni. Amikor a kétszeresére kelt, a tésztát kettévágom, mindkét darabot fél centi vastag 1:2 oldalarányú téglalappá nyújtom. Megkenem a töltelékkel. 

A töltelék

  • 10 dkg kakaópor
  • 5 dkg csokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 10 szem kardamom porrá őrölve
  • 2 nagy csipet komlópellet

A vajat megolvasztom, összemelegítem a többi alapanyaggal. Megkóstolom, ha elfér, lehet még bele komlót rakni, legyen határozottan érezhető az íze, töltelék lesz.

Megkenem vele a kinyújtott kalácsot, a hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerem. Aki nem akar vesződni, az így kapott két hurkát csavarja össze szorosan és rakja egy kivajazott őzgerincbe. Egy habosra vert tojással meg kell kenni a felületét még a sütés előtt. 

  • +1 tojás

Aki szeret vesződni, a tésztát egészben nyújtsa ki, kenje meg, tekerje fel, majd hosszában vágja ketté, és a két félhurkát úgy csavarja össze, hogy mindig a vágás legyen felül. Rakja egy kivajazott őzgerincbe. A képen lévő így készült. Ezt nem kell megkenni semmivel. 

Visszarakom meleg helyre, további egy órát kelesztem és előmelegített 180 C fokos sütőben 40 percig sütöm.  

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.