Filléres frissítő: így készíts gyömbérsört

Filléres frissítő: így készíts gyömbérsört

Csak aztán vigyázz, fel ne robbanjon.

A művelet nem nagy trükk, de azt, hogy mikor robban és mikor nem, hát azt nem tudom, nekem egy tegnap felrobbant, ezért érdemes mindig olyan helyen érlelni, ahol egy 4-5 méterre elspriccelő lé nem annyira zavaró.

ÜVEGBEN SOHA NE ÉRLELJÉTEK!

1,5 liter vízhez:

  • 2 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve, a leve nagyon alaposan kipréselve (A LÉ KELL!)
  • 10 dkg cukor
  • 1 tkanál friss élesztő, vagy annak megfelelő porélesztő
  • 1 nagy csipet só

A vízben feloldom az alapanyagokat, nem főzöm, nem melegítem. Most beleraktam a gyömbért mindenestül, de ha csak a kipréselt levet használjátok a végeredmény gusztusosabb lesz. 

Tiszta műanyag palackokba töltöm a 3/4-ig, majd a palackot összenyomom hogy a lé pont színültig érjen és lezárom. Kell a hely a keletkező szén-dioxidnak, a levegőt pedig el kell zárni a folyamattól. 

A palackokat a biztonság kedvéért egy vödörben kb. 28 C fokos helyre rakom érni. Tűző nap sok, hűvösben is elindul, csak lassabban. Amikor már feszesek, dagadtak, átrakom a hűtőszekrénybe és behűtve fogyasztom. Hűtőszekrényben felbontás előtt hetekig eláll, de fontos a 4 C fokos hőmérséklet, az belassítja.

2-3 napig kint szoktam hagyni, akkor már szép érett lesz. 

Kinyitás fokozatosan és óvatosan, mert kipezseg egy pillanat alatt! A végeredmény pikáns, élesztős, frissítő és izgalmas. Így habzik amikor elkezdjük kiciccenteni a kupakot.:

 

 

 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.