- Címkék:
- gyömbér
- üdítőital
- gyömbérsör
A művelet nem nagy trükk, de azt, hogy mikor robban és mikor nem, hát azt nem tudom, nekem egy tegnap felrobbant, ezért érdemes mindig olyan helyen érlelni, ahol egy 4-5 méterre elspriccelő lé nem annyira zavaró.
ÜVEGBEN SOHA NE ÉRLELJÉTEK!
1,5 liter vízhez:
- 2 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve, a leve nagyon alaposan kipréselve (A LÉ KELL!)
- 10 dkg cukor
- 1 tkanál friss élesztő, vagy annak megfelelő porélesztő
- 1 nagy csipet só
A vízben feloldom az alapanyagokat, nem főzöm, nem melegítem. Most beleraktam a gyömbért mindenestül, de ha csak a kipréselt levet használjátok a végeredmény gusztusosabb lesz.
Tiszta műanyag palackokba töltöm a 3/4-ig, majd a palackot összenyomom hogy a lé pont színültig érjen és lezárom. Kell a hely a keletkező szén-dioxidnak, a levegőt pedig el kell zárni a folyamattól.
A palackokat a biztonság kedvéért egy vödörben kb. 28 C fokos helyre rakom érni. Tűző nap sok, hűvösben is elindul, csak lassabban. Amikor már feszesek, dagadtak, átrakom a hűtőszekrénybe és behűtve fogyasztom. Hűtőszekrényben felbontás előtt hetekig eláll, de fontos a 4 C fokos hőmérséklet, az belassítja.
2-3 napig kint szoktam hagyni, akkor már szép érett lesz.
Kinyitás fokozatosan és óvatosan, mert kipezseg egy pillanat alatt! A végeredmény pikáns, élesztős, frissítő és izgalmas. Így habzik amikor elkezdjük kiciccenteni a kupakot.: