Filléres frissítő: így készíts gyömbérsört

Filléres frissítő: így készíts gyömbérsört

Csak aztán vigyázz, fel ne robbanjon.

A művelet nem nagy trükk, de azt, hogy mikor robban és mikor nem, hát azt nem tudom, nekem egy tegnap felrobbant, ezért érdemes mindig olyan helyen érlelni, ahol egy 4-5 méterre elspriccelő lé nem annyira zavaró.

ÜVEGBEN SOHA NE ÉRLELJÉTEK!

1,5 liter vízhez:

  • 2 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve, a leve nagyon alaposan kipréselve (A LÉ KELL!)
  • 10 dkg cukor
  • 1 tkanál friss élesztő, vagy annak megfelelő porélesztő
  • 1 nagy csipet só

A vízben feloldom az alapanyagokat, nem főzöm, nem melegítem. Most beleraktam a gyömbért mindenestül, de ha csak a kipréselt levet használjátok a végeredmény gusztusosabb lesz. 

Tiszta műanyag palackokba töltöm a 3/4-ig, majd a palackot összenyomom hogy a lé pont színültig érjen és lezárom. Kell a hely a keletkező szén-dioxidnak, a levegőt pedig el kell zárni a folyamattól. 

A palackokat a biztonság kedvéért egy vödörben kb. 28 C fokos helyre rakom érni. Tűző nap sok, hűvösben is elindul, csak lassabban. Amikor már feszesek, dagadtak, átrakom a hűtőszekrénybe és behűtve fogyasztom. Hűtőszekrényben felbontás előtt hetekig eláll, de fontos a 4 C fokos hőmérséklet, az belassítja.

2-3 napig kint szoktam hagyni, akkor már szép érett lesz. 

Kinyitás fokozatosan és óvatosan, mert kipezseg egy pillanat alatt! A végeredmény pikáns, élesztős, frissítő és izgalmas. Így habzik amikor elkezdjük kiciccenteni a kupakot.:

 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.