Nem a víz hidratál a leghatékonyabban

Nem a víz hidratál a leghatékonyabban

Izgalmas tanulmányban szegény vízről kiderült, nem is ő a legnagyobb király, és arra is fény derül, kitikkadva miért esik olyan jól egy mérsékelten cukros limonádé, a sör, sőt, egy pohár hideg tej.

Foto: Andrew Ren

A skót St Andrews Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a víznél hatékonyabban hidratálnak a következő folyadékok.:

  • ORS (orális rehidráló folyadék)
  • zsíros tej
  • sovány tej

A kutatók magyarázata szerint a cukrot, zsírt és fehérjét is tartalmazó tej lassabban szívódik fel, így a hidratáló hatás is elnyúlik és hatékonyabb lesz, nem csak átsuhan a szervezeten. A hatáshoz hozzájárul a tej nátriumtartalma is. 

Az ORS egy készen kapható granulátum, összetevői a vízmentes glükóz, trinátrium-citrát, nátrium-klorid, kálium-klorid,

amelyet házilag az alábbiak összekeverésével tudunk előállítani:

  • 1 l víz
  • 5 ekanál cukor
  • 1/2 ekanál só (nátrium-klorid) 

A cukor komplikálja a képletet, de nem annyira, a lényeg, hogyha túl cukros egy üdítőital, akkor az emésztés során a cukor pont elvon vizet a szervezetből, így kevésbé hidratál, mint egy mérsékelten cukros, vagy cukormentes folyadék. 

A lágertől nem kell félnetek

Bár az alkohol vízhajtó hatású, egy nagyon alacsony alkoholtartalmú sörrel bekerül annyi folyadék a szervezetbe, ami ezt a hatást ellensúlyozza. 

A koffeintől kell félnetek, nem a kávétól

Egy 80 mg koffeint tartalmazó eszpressztól nem kell tartani, de napi 4-5 kávé koffeintartalma már folyadékpótlást igényel, és ugyanez vonatkozik a koffeintartalmú lónyálakra is, ezért a cukros és koffeines kóla nagy mennyiségű fogyasztása nem a legjobb választás a nyári melegben. 

Sajnos a levest a kutatásban nem vizsgálták -nehéz is lett volna pontosan beállítani milyen is egy leves- de a tejnél levezetett logika alapján nyáron is érdemes sok-sok levest fogyasztani. 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.