- Címkék:
- tészta
- tíztojásos tészta
- házi tészta
Triesztben kaptam egy kagylós szószhoz ilyen friss tésztát, azóta is ezt készítem, mert sokkal hamarabb megvan, mintha szélesmetéltet, vagy bármi mást kellene formáznom. Azt ünnepekre tartogatom.
A tíztojásos tészta ráadásul rendkívül drága, így sokkal olcsóbban lehet előállítani.
- 50 dkg sima búzaliszt, vagy durumliszt is megfelel és ez a forma jól tolerálja a teljes kiőrlésű és alternatív liszteket, érdemes kísérletezni
- 5 db egész tojás
Az alapanyagokat összegyúrom. Mivel a tojás mérete nem állandó, ha túl ragacsos a tésztám a fenti arányokkal, akkor még lehet hozzáadni egy kis lisztet, ha pedig akármennyit gyúrom és még mindig morzsál akko nagyon pici vizet adok hozzá.
Amikor a tészta egy szép, nagy, egyenletes labda, nagyobb, lóbabszemnyi darabokat csípek belőle és egy lisztezet felületre sodrom a két tenyerem között. Ennyi.
Lobogó, bőséges sós vízben addig főzöm, amíg feljön a felszínre és teljesen átfő.
A képen túrós tésztaként működik, nem is akármilyen túrós tészta, egy szalonnamentes különlegesség, recept lent.
2-3 napig tárolható hűtőszekrényben, túl vaskos és nagy a szárításhoz, ez elsősorban friss felhasználásra való.