Házi tészta a legegyszerűbben

Házi tészta a legegyszerűbben

Egy tál, a két kezed és 15 perc elég ehhez a friss és gazdag tésztához. Nem kell nyújtani, vágni, semmit. 

Triesztben kaptam egy kagylós szószhoz ilyen friss tésztát, azóta is ezt készítem, mert sokkal hamarabb megvan, mintha szélesmetéltet, vagy bármi mást kellene formáznom. Azt ünnepekre tartogatom. 

A tíztojásos tészta ráadásul rendkívül drága, így sokkal olcsóbban lehet előállítani.

  • 50 dkg sima búzaliszt, vagy durumliszt is megfelel és ez a forma jól tolerálja a teljes kiőrlésű és alternatív liszteket, érdemes kísérletezni
  • 5 db egész tojás

Az alapanyagokat összegyúrom. Mivel a tojás mérete nem állandó, ha túl ragacsos a tésztám a fenti arányokkal, akkor még lehet hozzáadni egy kis lisztet, ha pedig akármennyit gyúrom és még mindig morzsál akko nagyon pici vizet adok hozzá.

Amikor a tészta egy szép, nagy, egyenletes labda, nagyobb, lóbabszemnyi darabokat csípek belőle és egy lisztezet felületre sodrom a két tenyerem között. Ennyi.

Lobogó, bőséges sós vízben addig főzöm, amíg feljön a felszínre és teljesen átfő.

A képen túrós tésztaként működik, nem is akármilyen túrós tészta, egy szalonnamentes különlegesség, recept lent.

2-3 napig tárolható hűtőszekrényben, túl vaskos és nagy a szárításhoz, ez elsősorban friss felhasználásra való. 

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan? 

  • 2021.03.01

Paprikás krumpi laskagombával

Annyi mindennel fel lehet dobni a paprikás krumplit, és a pirított gomba még a kolbászt is magasan veri.