Hideg zöldségleves nem volt még ilyen laktató: ajo blanco

Hideg zöldségleves nem volt még ilyen laktató: ajo blanco

A római kor előtti időkre visszavezethető fokhagymás, kenyeres, ecetes olívaolajos andalúz levesek a mai napig megállják helyüket, a zöldséges gazpacho és a salmorejo mellett az ajo blanco, azaz fehér fokhagyma a legtestesebb változat. 

Elsőre lehet furcsa, pedig a magyar gyomornak is tökéletesen megfelelő fogás. Rendkívül tömény. 

  • 1 szelet szikkadt, vagy pirított kenyér
  • 20 dkg mandula (hámozott volna a megfelelő)
  • 1 dl sherry ecet
  • 1 gerezd fokhagyma durvára vágva
  • 2 dl olívaolaj
  • 1/2 l víz

A zsemlét meglocsolom az ecettel, hozzáadom a fokhagymát és a mandulát, selymesre turmixolom a fokozatosan hozzáadagolt olajjal. Fokozatosan és kevergetve higítom a vízzel, sózom, tálalom. 

Főtt burgonya kiváló betét hozzá, de friss gyümölcsökkel, elsősorban szőlővel is tálalható. 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.