- Címkék:
- leves
- paradicsom
- hideg étel
- gazpacho
- spanyol konyha
- 500 g kg hámozott, kimagozott paradicsom
- 100 g hámozott kígyóuborka
- 1 db vöröshagyma
- 1 db kápiapaprika kicsumázva
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl olívaolaj
- 2 evőkanál sherryecet, vagy más míves, finom ecet is megteszi
- 1 db zsemle, lehet szikkadt, száraz is
- 1/2 l víz
- só
A feldarabolt zöldségeket és kenyeret lesózom, meglocsolom az ecettel és fél napig lezárva pihentetem a hűtőszekrényben. Ez elég fontos művelet, sokkal ízletesebb lesz az így macerált gazpacho. Este bekészítve bőven jók leszünk vele ebédre, vagy reggelről bekészítve vacsorára.
Az egészet összeturmixolom, apránként hozzáadagolom az olajat. Amikor már sűrűm apránként adagolva a vizet, higítom. A gazpacho krémes, nem híg! Aki tökéletességre törekszik, szűrje át, akkor mesés lesz. A képen nincs átszűrve.
Sózom, borsozom, hidegen tálalom. Laktató és tartalmas, nem szabad alábecsülni.
Betétnek sült hal kifejezetten jó választás, úgy komplett főételt kapunk.