- Címkék:
- befőzés
- cékla
- uborka
- savanyúság
- eltevés
A felöntőlé
Ez az alapreceptem, évtizede, hogy működik. Rendkívül ízletes, karakteres savanyút ad. Akinek problémája van a cukorral, és ezért kihagyja, nagyon savanyú végeredményt kap, alternatív cukrokkal, édesítőszerrel pedig nem lehet korrekt savanyúságot készíteni. Sajnos ez egy ilyen műfaj.
A zöldség és a lé aránya nagyjából 1:1, ebben az esetben biztosan elég lesz a lé. Ha ügyesen tömjük meg az üvegeket zöldséggel, marad majd lé, azt viszont el lehet rakni egy befőttesüvegben a következő eltevés idejére, és akkor egy 10 perces forralás után felhasználni.
- 1 l 5 % -os ecet (alma, vagy bor, de lehet balzsam, akármilyen extrás ecet is, a lényeg az 5 %, mert a tartósításhoz az kell)
- 1/2 l víz
- 10 púpozott evőkanál cukor (lehet barna is, az pont mindegy)
- 1 púpozott evőkanál só
Fűszerezés (ettől el lehet térni) :
- 5 db babérlevél
- 1 ekanál koriandermag
- 1 ekanál mustármag
- 1 ekanál fekete bors
- minden üveg aljába egy szál kapor
- minden üvegbe a réseket kitömködni 2-5 fokhagymagerezd
- minden üvegbe a részeket kitömködni cikkekre vágott vöröshagyma
Az üveg
Minden eszközt, befőttesüveget, lapkát sterilizálok. Erre jó módszer a mosogatógépben mosás, vagy a hagyományos mosogatás után 15 perc forralás vízben, ami ellepi.
A zöldségeket alaposan megmosom, fürtös uborkát kefével tisztítom. Ha kell, darabolom a zöldséget.
A technológia
A befőttesüvegeket megtömöm a zöldségekkel. A felöntőlé alapanyagait összekeverem, 15 percig forralom. Lobogva öntöm fel vele a befőttesüvegeket, színültig. Lezárom, fejre fordítom és hagyom kihűlni. Amikor kihűlt, leöntöm a levüket egy lábosba, 15 percig forralom ismét lobogva felöntöm vele a zöldségeket. Lezárom, fejre fordítom és takarókkal bebugyolálva nagyon lassan hagyom kihűlni.
A tárolás
Talpra állítva, egy papíron tárolom őket hűvös, sötét helyen. Nem szívesen rakok el 750 ml üvegnél nagyobban, mert ha egy megromlik, akkor nem 5 liter vész kárba, hanem csak szűk egy liter.
Kb. egy hónap alatt járja át az ecet, addig nem érdemes kinyitni, de nyáron amúgy is friss zöldet kell enni, ez majd télen lesz jó.