- Címkék:
- cékla
Zsenge levelének felhasználásról itt már írtunk.
Fűszerei
- torma
- gyömbér
- wasabi
- kakukkfű
- kardamom
- ánizs
Ízpárjai
- citrusok
- kék sajtok
- friss, fehér sajtok és mascarpone
- joghurt
- majonéz
- tejszín
- málna, faeper, ribizli, meggy
- bodzavirág és bodzabogyó
- étcsokoládé
- zabpehely
- lazac
- fehér húsú tengeri halak
- dió
- török mogyoró
- napraforgó és hidegen sajtolt olaja
Salátának
- 1/2 kg fiatal, zsenge cékla meghámozva, lereszelve, vagy vékonyra gyalulva
- 1/2 dl majonéz
- 5 dkg kék sajt (a képen gorgonzola piccante)
- 1 ekanál frissen facsart citromlé
- 1 ekanál dióolaj
- durvára tört fekete bors
- só
A céklát egy tálba halmozom, a többi alapanyagot elkeverem és meglocsolom vele a céklát.
Üdítőnek
- 1/2 kg fiatal, zsenge cékla meghámozva, feldarabolva
- 1 marék sötét faeper, vagy egy marék málna, ribizli, bármelyik a fent említett gyümölcsök közül
- 1 körömnyi gyömbér
- 1 szál menta
- 1 csipet őrölt ánizs
- cukor ízlés szerint
Az alapanyagokat összeturmixolom, vízzel higítom. Higítható kókusztejjel is.
Desszertnek
- 10 dkg fiatal, zsenge cékla meghámozva, finomra reszelve, kinyomodva (a levét meg lehet inni gyömbérrel)
- 10-20 dkg mandulaliszt (zabpehelyliszt is jó)
- 5 dkg kakaópor
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 1 feles a fent említett gyümölcsök közül bármelyik pálinkájából
Az alapanyagokat eldolgozom, ha túl puha a formázáshoz, még adok hozzá lisztet, egészen addig, hogy formázható legyen. Féldiónyi gombócokat formázok belőle és a maradék mandulalisztbe vagy kakaóporba hempergetve tálalom.
Savanyúságnak
Itt a részletek. A savanyúságnak eltett céklába érdemes rakni megtisztított tormadarabokat is!