Létfontosságú receptek: mákos guba

Létfontosságú receptek: mákos guba

A szikkadt kalács, vagy kifli egyik legjobb hasznosítási módja, bár alapból kelt tésztából kis gömböccé formázott bobájkákat kellene sütni hozzá és az lenne a mákos bobájka, a csúcs. Nem sütünk, mindennek van határa. A recept azonos mennyiségű darált dióval is elkészíthető.

  • 4 db szikkadt kifli, vagy annak megfelelő mennyiségű szikkadt zsemle/kalács
  • 4 dl tej
  • 15 dkg darált mák
  • 1 vaníliarúd, vagy 4 zacskó vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 1 biocitrom reszelt héja

Egyszerű megoldás:

A kiflit 1 centiméter vastag szeletekre vágom. A tejet felforralom a cukorral, citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A kiflit lerétegezem a mákkal és leöntöm a tejjel. 

Bonyolított eljárás: 

A tejből 6 dl-t veszek. A gubát egy tűzálló tálba rétegezem a mákkal, leöntöm a tejes keverékkel, és 180 fokos, előmelegített sütőben 15 percig sütöm. 

Befőttes üvegben is elkészíthető, abban tárolható, szállítható, tálalható fogás.

Dúsítható:

  • baracklekvár
  • mazsola
  • marcipán
  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

  • 2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

  • 2020.11.28

Sütés-főzésmentes ünnep I: krémes és gyümölcsös torta

Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes.