Létfontosságú receptek: mákos guba

Létfontosságú receptek: mákos guba

A szikkadt kalács, vagy kifli egyik legjobb hasznosítási módja, bár alapból kelt tésztából kis gömböccé formázott bobájkákat kellene sütni hozzá és az lenne a mákos bobájka, a csúcs. Nem sütünk, mindennek van határa. A recept azonos mennyiségű darált dióval is elkészíthető.

  • 4 db szikkadt kifli, vagy annak megfelelő mennyiségű szikkadt zsemle/kalács
  • 4 dl tej
  • 15 dkg darált mák
  • 1 vaníliarúd, vagy 4 zacskó vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 1 biocitrom reszelt héja

Egyszerű megoldás:

A kiflit 1 centiméter vastag szeletekre vágom. A tejet felforralom a cukorral, citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A kiflit lerétegezem a mákkal és leöntöm a tejjel. 

Bonyolított eljárás: 

A tejből 6 dl-t veszek. A gubát egy tűzálló tálba rétegezem a mákkal, leöntöm a tejes keverékkel, és 180 fokos, előmelegített sütőben 15 percig sütöm. 

Befőttes üvegben is elkészíthető, abban tárolható, szállítható, tálalható fogás.

Dúsítható:

  • baracklekvár
  • mazsola
  • marcipán
  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.