Létfontosságú receptek: mákos guba

Létfontosságú receptek: mákos guba

A szikkadt kalács, vagy kifli egyik legjobb hasznosítási módja, bár alapból kelt tésztából kis gömböccé formázott bobájkákat kellene sütni hozzá és az lenne a mákos bobájka, a csúcs. Nem sütünk, mindennek van határa. A recept azonos mennyiségű darált dióval is elkészíthető.

  • 4 db szikkadt kifli, vagy annak megfelelő mennyiségű szikkadt zsemle/kalács
  • 4 dl tej
  • 15 dkg darált mák
  • 1 vaníliarúd, vagy 4 zacskó vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 1 biocitrom reszelt héja

Egyszerű megoldás:

A kiflit 1 centiméter vastag szeletekre vágom. A tejet felforralom a cukorral, citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A kiflit lerétegezem a mákkal és leöntöm a tejjel. 

Bonyolított eljárás: 

A tejből 6 dl-t veszek. A gubát egy tűzálló tálba rétegezem a mákkal, leöntöm a tejes keverékkel, és 180 fokos, előmelegített sütőben 15 percig sütöm. 

Befőttes üvegben is elkészíthető, abban tárolható, szállítható, tálalható fogás.

Dúsítható:

  • baracklekvár
  • mazsola
  • marcipán
  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?