Hogyan készül az aludttej?

Hogyan készül az aludttej?

Az aludttej hidegen önmagában is finom, gyümölccsel még finomabb, és elkészítése bár technikailag botrányosan egyszerű, mégse szokott sikerülni. A tej se mindegy és a környezeti tényezők sem, ezeket szedtük össze. 

Az aludttej tejsavbaktériumok közvetítésével megalvadó tej. A friss tej csíramentes, de amint kitesszük egy kis levegőnek, azonnal belakják különböző mikroorganizmusok. Ez nekünk jó, mert így elég sokféle tejből lehet aludttejet készíteni, a lényeg, hogy adjunk lehetőséget a tejsavbaktériumoknak, hogy a tejbe kerüljenek. 

A kefir nem azonos az aludttejjel, azt baktérium és gombatörzsek alakítják ki. 

Milyen tejből igen és miből ne?
  • Laktózmentesből ne, hiszen a tejsavbaktériumok pont a laktózt fogyasztják és a folyamat során keletkező tejsav csapja ki a kazeint
  • UHT, magas hőmérsékleten hőkezelt, nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt, UHT, homogenizált tejjel nem érdemes kísérletezni, de kizárólagosságot nem jelentenék ki, mert volt már hogy megaludt, de egyszer se lett tiszta és ízletes a végeremény. 
  • Antibiotikum értelemszerűen kinyírja a baktériumokat, de elvileg ilyen maradványokat tartalmazó tejnek nem kéne forgalomban lennie. Ettől még ez a tény csúnyán keresztúlhúzhatja a számításainkat, mert kiszűrhetetlen tényező. 
  • Az alvadáshoz nélkülözhetetlen a kazein, ezért előnyösebb tehén-, kecske-, és juhtejjel próbálkozni, már akinek eszébe jutott volna bármi más, csak azért. Akit érdekel az alvadás részletes folyamata, itt olvashat szakirodalmat
  • A bolti tejeknél a választható zsírtartalom ízlés dolga, a folyamat végére ki fog ülni a tetejére, ez a tejföl, szeretjük.
  • A pasztőrözött teljes tejek általában működnek, ez egy könnyedén elérhető termék, a nehézség az, hogy a boltban mindig a hűtőben van, nem a tejes kartonos polcon. Fura, tudom, majd megtaláljátok valahogy. 
  • A nyers tej nagy biztonsággal megalszik, és lehet kapni zárt láncú, tiszta gazdaságból is, aki mégis viszolyog tőle, forralja fel és utána altassa, az is jó eséllyel megalszik. 
A körülmények
  • Nagy, lapos, mosogatószer maradványoktól mentes tál. A tej, amikor kijön a tehénből jó esetben csíramentes, ezért a zárt palackban ne tegyük ki a melegre, mert nem tudnak belemenni a lények elvégezni a munkát.
  • Tiszta levegőjű környezet
  • 30 C fok körül szaporodnak a legjobban
  • az alvadás 24 óra alatt végbemegy, utána rögtön hűteni (4-6 C) kell egy napig, az még fokozhatja az ízeket, mert a hidegben más mikroorganizmusok veszik át a munkát
  • aki biztosra akar menni, a tejet oltsa be mezofil kultúrával, így biztosan a megfelelő élőlények kerülnek bele
 
  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.