Hogyan készül az aludttej?

Hogyan készül az aludttej?

Az aludttej hidegen önmagában is finom, gyümölccsel még finomabb, és elkészítése bár technikailag botrányosan egyszerű, mégse szokott sikerülni. A tej se mindegy és a környezeti tényezők sem, ezeket szedtük össze. 

Az aludttej tejsavbaktériumok közvetítésével megalvadó tej. A friss tej csíramentes, de amint kitesszük egy kis levegőnek, azonnal belakják különböző mikroorganizmusok. Ez nekünk jó, mert így elég sokféle tejből lehet aludttejet készíteni, a lényeg, hogy adjunk lehetőséget a tejsavbaktériumoknak, hogy a tejbe kerüljenek. 

A kefir nem azonos az aludttejjel, azt baktérium és gombatörzsek alakítják ki. 

Milyen tejből igen és miből ne?
  • Laktózmentesből ne, hiszen a tejsavbaktériumok pont a laktózt fogyasztják és a folyamat során keletkező tejsav csapja ki a kazeint
  • UHT, magas hőmérsékleten hőkezelt, nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt, UHT, homogenizált tejjel nem érdemes kísérletezni, de kizárólagosságot nem jelentenék ki, mert volt már hogy megaludt, de egyszer se lett tiszta és ízletes a végeremény. 
  • Antibiotikum értelemszerűen kinyírja a baktériumokat, de elvileg ilyen maradványokat tartalmazó tejnek nem kéne forgalomban lennie. Ettől még ez a tény csúnyán keresztúlhúzhatja a számításainkat, mert kiszűrhetetlen tényező. 
  • Az alvadáshoz nélkülözhetetlen a kazein, ezért előnyösebb tehén-, kecske-, és juhtejjel próbálkozni, már akinek eszébe jutott volna bármi más, csak azért. Akit érdekel az alvadás részletes folyamata, itt olvashat szakirodalmat
  • A bolti tejeknél a választható zsírtartalom ízlés dolga, a folyamat végére ki fog ülni a tetejére, ez a tejföl, szeretjük.
  • A pasztőrözött teljes tejek általában működnek, ez egy könnyedén elérhető termék, a nehézség az, hogy a boltban mindig a hűtőben van, nem a tejes kartonos polcon. Fura, tudom, majd megtaláljátok valahogy. 
  • A nyers tej nagy biztonsággal megalszik, és lehet kapni zárt láncú, tiszta gazdaságból is, aki mégis viszolyog tőle, forralja fel és utána altassa, az is jó eséllyel megalszik. 
A körülmények
  • Nagy, lapos, mosogatószer maradványoktól mentes tál. A tej, amikor kijön a tehénből jó esetben csíramentes, ezért a zárt palackban ne tegyük ki a melegre, mert nem tudnak belemenni a lények elvégezni a munkát.
  • Tiszta levegőjű környezet
  • 30 C fok körül szaporodnak a legjobban
  • az alvadás 24 óra alatt végbemegy, utána rögtön hűteni (4-6 C) kell egy napig, az még fokozhatja az ízeket, mert a hidegben más mikroorganizmusok veszik át a munkát
  • aki biztosra akar menni, a tejet oltsa be mezofil kultúrával, így biztosan a megfelelő élőlények kerülnek bele
 
  • 2021.03.06

Tartalmas egytálételek tíz perc munkával

Van pár variálható alaprecept, amelyek sokat segíthetnek az egész családdal otthon dolgozó láthatatlan munkásoknak. A receptek máskor is jól jönnek, és egyiket sem tart tovább tíz percnél összedobni, utána pedig elvan az a sütőben, vagy a gázon.

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy.