Hogyan lesz jó a brownie?

Hogyan lesz jó a brownie?

Ne porból készítsd, és ne süsd túl. Cikk vége. Részletek lent.

A brownie pornak annyi értelme van, mint a zacskós tejberizsnek. Semmi, mert a browniet recept szerint elkészíteni pont annyi munka, mint egy port bekeverni, és csupa tartós alapanyagokból készül. 

Ez nem piskóta, nem kell átsütni

A jó brownie a sütőből kiemelés pillanatában még remeg. A teteje éppen roppan, belül még folyik. Ez a massza kihűlés közben egy éppen szeletelhető, sűrű krémmé szelidül, és ezt akarjuk. Az alábbi receptből kihagytam a sütőport, így még szaftosabb a végeredmény. Aki akar bele rakni, a masszába keverjen egy nagy csipet sütőport, kb. semmi értelme, csak a nedvességet vonja el, amit pont nem akarunk. 

A vaj helyett kakaóvajjal még jobb, szűz kókuszzsírral is jó, bár az kissé elviszi az ízét. Zsírral nem lesz jó íze, ebbe nem illik. 

  • 4 db egész tojás
  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg liszt 
  • 5 dkg kakaópor 

A sütőt előmelegítem 180 C fokra.

Egy formát kivajazok és kilisztezek. (kb fél tepsi méretű tepsire van szükség ehhez a mennyiséghez) 

A vajat és az étcsokoládét óvatosan, alacsony lángon összeolvasztom, belekeverem a lisztet, a cukrot, kakaóport és a sót, félreteszem annyira kihűlni, hogy kézmeleg legyen, akkor belekeverem a tojásokat. 

A sütőbe tolom, és időben kiveszem (15-20 perc), ellenőrzésképpen nyugodtan rá lehet nyitogatni a sütőajtót, nem érzékeny tészta. Hidegen szeletelem. 

Extrának lehet bele csokoládédarabokat, vagy durvára tört diót sütni. 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.