3 alapanyagból magyar paraszti csoda: prósza

3 alapanyagból magyar paraszti csoda: prósza

A prósza minden zalai, somogyi származású magyarnak ismerősen cseng. Több változata van, felénk az alábbi leírás szerint készül. 

Az eredetihez hozzátettem egy javított kiadást, mert nálunk, és szerintem minden prószafogyasztó családban a ropogós széle a kapós, azt igyekeztem a lehető legnagyobb felületen létrehozni. Vagy süssétek pici tepsikben, ne egy nagyban és úgy is több lesz a széle neki. 

  • aludttej (elkészítés lent)
  • annyi liszt (búza) amelytől palacsintatészta-sűrűségű lesz, az magyarul sűrűn folyós
  • sertészsír

A sütőt előmelegítem 180 C fokra.

Az aludttejet egy habverő segítségével elkeverem annyi liszttel, hogy palacsintatésztánál picit sűrűbb legyen. Az olyan nehezen folyós, de még folyik, nem darabokban potyog. 

A tepsit kizsírozom, de inkább úgy fogalmaznék hogy olvasztok zsírt és a tepsibe annyit öntök, hogy ellepje az alját és körbekenem az oldalát is. Fél centi vastagon öntök bele a masszából, a tetejét megcsepegtetem zsírral.

Addig sütöm, hogy összeálljon a massza és az alja éppen ne égjen meg. Ez kb 20 perc. Hagyom meglangyosodni és négyzetes formákra szelve tálalom.

Annyiban változtattam most a ropogás miatt, hogy egy serpenyőben a gázon annyi zsírt hevítettem ami bőven kizsírozta a serpenyőt. Magas lángon tartva a serpenyőt, beleöntöttem annyi masszát, hogy fél centi vastag legyen. Amikor összeállt és a széle aranybarna lett (2-3 perc) egy hosszú kenőkés segítségével fellazítottam az alját ha valamennyire letapadt volna, megfordítottam és a másik oldalát is ropogósra sütöttem. Munkásabb így elkészíteni, meg nem is ez az eredeti elgondolás, attól még ropogósabb így. 

Tálalható magában, sűrű szilvalekvárral, porcukorral, tejföllel is. 

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

  • 2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

  • 2020.11.28

Sütés-főzésmentes ünnep I: krémes és gyümölcsös torta

Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes.