Hogyan lesz szaftos a máj?

Hogyan lesz szaftos a máj?

Aki a köznyelven forgó tippeket követi, taplószáraz májat kap, mert a megoldás sokkal egyszerűbb. 

A kulcs: a nedvesség

A máj attól lesz száraz, hogy túlfőzik, vagy túlsütik és így kiszárítják. Mivel zsírtartalma elenyésző, puhaságát nedvességtartalma biztosítja, ezért arra kell nagyon vigyázni elkészítés közben. Na de vegyük sorra a tévhiteket, amik betartásával még egyáltalán nem lesz puha a máj. 

Van értelme tejben áztatni?

Nem sok, az mondjuk nálam ízlés dolga, hogy undorodom a gondolattól is hogy tejbe áztassak májat, de ez tényleg egyéni szociális probléma, így ezt nem próbáltam ki, de mivel szaftos és vajpuha májételeket készítek közvetlenül a csomagolásból a vágódeszkára borítva, így a szükségességét se érzem a próbának és inkább madártejet készítek a tejből.

Sózni mikor kell?

Teljesen mindegy. Aki sózott már le nyers májat kíváncsiságból, tudja, a só nem igazán vonja ki belőle a nedvességet, nem lesz alatta lé, ahogy például a húsnak, amit tilos fogyasztás előtt lesózni.

Tessék itt vannak, balra lesózva, jobbra nem, egy óráig álltak, utána resztelt máj lett belőlük és mivel hirtelen sütöttem szaftosra, semmi, de semmi különbséget nem lehetett felfedezni az előre lesózott és a másik között. Hagyjuk hát ezt a városi legendát.

Jó, de akkor hogyan lesz szaftos? 

Nem szabad kiszárítani sütés közben. És azt hogyan?

  • nem szabad nagyon apróra vágni, minimum a hülyelykujjnyi darabok
  • nem szabad aláönteni sört, bort, semmit, csak zsiradékot
  • flambírozni szabad konyakkal, viszkivel
  • legmagasabb lángon kell rázogatva sütni
  • a serpenyőbe csak annyit szabad pakolni a májból, hogy süljön, ne párolódjon
  • rozéra kell sütni, ez a kulcs, el kell kapni a pillanatot, amikor éppencsakhogy elkészül. Ehhez pár perc pirítás után folyamatosan ellenőrizni kell egy-egy darabot, hogy milyen elkészültségi fokon áll. amikor még rózsaszín belül, el kell zárni a gázt és rögtön tálalt, az a pár pillanat amíg a serpenyőben hagyjuk éppen elég lesz neki, hogy tökéletes legyen

Hopp, itt folyik a leve, hát ez nem száradt ki:

 

A linken egy resztelt máj, így készítve nem szárad ki az sem: 

Kiszáradt, mi legyen belőle? 

Májkrém, mi más? A kiszáradt májat ledarálom, 1:1 arányban kikeverem zsírral, sóval, frissen őrölt fekete borssal és majorannával fűszerezem. 

 

 

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

  • 2022.04.06

Nem tudok és nem akarok főzni 9.: szardíniakonzerv

Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.