- Címkék:
- máj
- 1/2 kg máj, ez a fogás toleráns, marha, borjú, birka, sertés is megfelel, a képen éppen bárány
- 1 db nagy fej vöröshagyma finomra vágva
- 10 dkg felkockázott füstölt szalonna
- 1 ekanél frissen őrölt fekete bors
- 1 tkanál fűszerpaprika
- 1 kis csokor majoránna, vagy kakukkfű
- só
A májat vaskos, hosszúkás, hüvelykujjnyi darabokra vágom, ne legyen kisebb, mert könnyen kiszárad!
A szalonnát alacsony lángon kiolvasztom, a pörcöket kiszedem. A kiolvasztott zsíron áttetszőre, puhára párolom alacsony lángon a hagymát. Sózom. Igen, most, a májnak teljesen mindegy mikor sózzák, nem attól szárad ki, lásd a recept végén a cikket.
A lángot felveszem legmagasabbra, rádobom a májat és magas lángon rázogatva pirítom. Pár perc után kiveszek egyet, kettévágom, megszakértem, ha még nyers belül, tovább pirítom rázpgatva, fél percenként ellenőrzöm.
Amikor belül még majdnem nem jó, rózsaszínes és nedves, akkor paprikázom, borsozom, pár mozdulattal összerázom és rögtön tálalom puha fehér kenyérrel.
Hogyan nem szárad ki a máj?