Kihagyhatatlan klasszikusok: svéd gomba

Kihagyhatatlan klasszikusok: svéd gomba

Elég retró, mégis teljesen vállalható fogás a svéd gomba, ráadásul télen is hozzáférhető alapnyagokból készül és vegán. 

  • 2 kg csiperke, shii-take vagy laska
  • 1 l paradicsomszósz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db citrom frissen facsart leve
  • 1 db finomra vágott nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 evőkanál frissen őrölt koriandermag (elhagyható, de nagyon jól illik bele)
  • 1 ekanál frissen őrölt fekete bors

A gombát féldiónyira feldarabolom. Egy tűzálló tálat kiolajozok, a gombát belerakom, sózom, borsozom, megszórom a koriandermaggal, 200 C fokos sütőben fél órát sütöm.

Közben a hagymát az olajon aranybarnára pirítom, felöntöm a paradicsommal, sózom, borsozom, a korianderrel, citrommal fűszerezem és alacsony lángon sűrű szószt főzök belőle. 

A sült gombára locsolom. Hidegen és melegen is tökéletes és spagettivel is fel lehet adni. 

Tipp: A citromhéj és a citromlé kiváltható egy evőkanál finomra vágott sóban eltett citrommal, sokkal extrásabb lesz.

A sóban eltett citrom így készül:

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?