Kihagyhatatlan klasszikusok: svéd gomba

Kihagyhatatlan klasszikusok: svéd gomba

Elég retró, mégis teljesen vállalható fogás a svéd gomba, ráadásul télen is hozzáférhető alapnyagokból készül és vegán. 

  • 2 kg csiperke, shii-take vagy laska
  • 1 l paradicsomszósz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db citrom frissen facsart leve
  • 1 db finomra vágott nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 evőkanál frissen őrölt koriandermag (elhagyható, de nagyon jól illik bele)
  • 1 ekanál frissen őrölt fekete bors

A gombát féldiónyira feldarabolom. Egy tűzálló tálat kiolajozok, a gombát belerakom, sózom, borsozom, megszórom a koriandermaggal, 200 C fokos sütőben fél órát sütöm.

Közben a hagymát az olajon aranybarnára pirítom, felöntöm a paradicsommal, sózom, borsozom, a korianderrel, citrommal fűszerezem és alacsony lángon sűrű szószt főzök belőle. 

A sült gombára locsolom. Hidegen és melegen is tökéletes és spagettivel is fel lehet adni. 

Tipp: A citromhéj és a citromlé kiváltható egy evőkanál finomra vágott sóban eltett citrommal, sokkal extrásabb lesz.

A sóban eltett citrom így készül:

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.