Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

Alapvetések
  • rántanivaló tömbsajtokból nem érdemes sajttálat készíteni, sajttálba minőségizni érdemes
  • ez érvényes a kiegészítőkre is, minőségi alapanyagokból érdemes dolgozni, ez a műfaj pici és nagyon finom falatokról szól
Miből?
  • legalább háromféle sajt legyen a tálon
  • legalább háromféle tejforrás legyen a tálon (tehén, juh, kecske)
  • legalább három sajtcsalád legyen a tálon (sajtcsaládok lent)
  • a sajtokat, bár a hűtőszekrényben kell tárolni, ízeik szobahőmérsékleten érvényesülnek, ezért fogyasztás előtt 3-4 órával szükséges kivenni őket a hűtőből
  • a tematikus építkezés érdekes lehet, pl.: egy ország, vagy régió sajtjait használni
Sajtcsaládok
  • friss sajtok: mozzarella, juhtúró, ricotta, feta, mascarpone, orda
  • lágy sajtok, két alkategóriája van: nemes penésszel érlelt lágy sajtok: camembert, brie, és a mosott kérgű, köznyelven rúzsos lágy sajtok: Pálpusztai, Romadur.
  • érlelt sajtok, szintén két alkategória, pasztörizált: trappista, ementáli, és nyers tejből készült -hegyi- érlelt sajtok: Comté, Gruyére, egyes esetekben ugyanaz az érlelt sajt készül pasztörizált és nyers tejből is.
  • kékpenészes sajtok: Stilton, Dorblu
  • ömlesztett sajtok
  • kecskesajtok, amelyen belül megjelennek a fenti alkategóriák

Egyes sajtok keverik a kategóriákat, ilyen a csodás Gorgonzola is, amely kékpenészes és mosott kérgű is egyszerre. 

Kiegészítők
  • birsalmasajt
  • gyümölcs: cikkelyekre vágott alma, szőlő, friss füge, körte
  • olajos magvak, pl.: dió, mandula
  • sós keksz
  • ropogós héjú kenyér, főleg ha van puha, sajt a tálon
  • puha datolya
  • olívabogyó
  • méz, a lépesméz különösen vonzó látványelem a tálon
  • kiskés, sajtkés, vagy bicska amiket a sajtokhoz nem az emberekhez kell kiosztani, hogy az ízek ne keveredjenek, vagy tessék megtörölni a kést minden sajt után, vagy előtt, ki hogy szokta
 

 

 

 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.