Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

Alapvetések
  • rántanivaló tömbsajtokból nem érdemes sajttálat készíteni, sajttálba minőségizni érdemes
  • ez érvényes a kiegészítőkre is, minőségi alapanyagokból érdemes dolgozni, ez a műfaj pici és nagyon finom falatokról szól
Miből?
  • legalább háromféle sajt legyen a tálon
  • legalább háromféle tejforrás legyen a tálon (tehén, juh, kecske)
  • legalább három sajtcsalád legyen a tálon (sajtcsaládok lent)
  • a sajtokat, bár a hűtőszekrényben kell tárolni, ízeik szobahőmérsékleten érvényesülnek, ezért fogyasztás előtt 3-4 órával szükséges kivenni őket a hűtőből
  • a tematikus építkezés érdekes lehet, pl.: egy ország, vagy régió sajtjait használni
Sajtcsaládok
  • friss sajtok: mozzarella, juhtúró, ricotta, feta, mascarpone, orda
  • lágy sajtok, két alkategóriája van: nemes penésszel érlelt lágy sajtok: camembert, brie, és a mosott kérgű, köznyelven rúzsos lágy sajtok: Pálpusztai, Romadur.
  • érlelt sajtok, szintén két alkategória, pasztörizált: trappista, ementáli, és nyers tejből készült -hegyi- érlelt sajtok: Comté, Gruyére, egyes esetekben ugyanaz az érlelt sajt készül pasztörizált és nyers tejből is.
  • kékpenészes sajtok: Stilton, Dorblu
  • ömlesztett sajtok
  • kecskesajtok, amelyen belül megjelennek a fenti alkategóriák

Egyes sajtok keverik a kategóriákat, ilyen a csodás Gorgonzola is, amely kékpenészes és mosott kérgű is egyszerre. 

Kiegészítők
  • birsalmasajt
  • gyümölcs: cikkelyekre vágott alma, szőlő, friss füge, körte
  • olajos magvak, pl.: dió, mandula
  • sós keksz
  • ropogós héjú kenyér, főleg ha van puha, sajt a tálon
  • puha datolya
  • olívabogyó
  • méz, a lépesméz különösen vonzó látványelem a tálon
  • kiskés, sajtkés, vagy bicska amiket a sajtokhoz nem az emberekhez kell kiosztani, hogy az ízek ne keveredjenek, vagy tessék megtörölni a kést minden sajt után, vagy előtt, ki hogy szokta
 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.