Igen, tudjuk hogy van, aki isteni mindent is süt gázsütőben, persze, évtizedes összeszokás után tízféle elég egyszerű ételt. És mi van azokkal akik ma állnak ott egy megörökölt gázsütővel amit nincs lehetőségük lecserélni, és holnap szeretnének benne sütni?
Mi a baja a gázsütőnek?
- rossz hőelosztás, alul éget
- a pontos hőmérséklet legfeljebb segédeszközzel meghatározható, és ez a hőmérséklet nem finomhangolható
- nagyon lassan csökkenti a hőmérsékletet, ha nyitogatással sürgetjük, végképp káosz keletkezik benne
Hogyan tudom a legtöbbet kihozni belőle?
- Lemondás a nyavalyás, kényes tésztákról amelyek pontos hőfokot, egyenletes hőelosztást, esetleg a sütési idő alatt hőfok változtatás igényelnek: égetett tészta, macaron, piskóta, kenyér.
- Bélelés: legegyszerűbb téglacserepeket fektetni az aljába, hátuljába, így jobb hőelosztást kapunk, kevésbé szenesíti alul az ételt. Samott tégla még jobb, mint a cserép.
- A teljes sütési idő alatt nem túl pontos, cserébe nagyon alacsony vagy magas hőmérsékletet igénylő ételeket egész jól megoldja, ezeket kell sütni benne. Például a Karancs akár, állítólag 300 C fokot is teljesíthet, ami már pizzához se rossz. Grillcsirke, túrótorta, sajttorta, brownie, rétes, leveles tészták, omlós tészták, rakott krumpli, zsírban sült és konfitált húsok elbírják ezt a bánásmódot.
- Hőmérő használata.
- A rácsot rakd minél fentebb.