Nincs jobb program őszre: főzzünk szilvalekvárt!

Nincs jobb program őszre: főzzünk szilvalekvárt!

Elérkezett a lekvárok királyának ideje, és hiába kering számtalan megoldás a klasszikus szilvalekvár elkészítésére, ezt a terméket nem lehet megúszósan elkészíteni. 

Az alapanyag

Nem érdemes az első valamilyen, főleg éretlen és hatalmas látványszilvákból nekiállni, azok nem arra valók. Pontosan nem tudom mire valók, de azokba kár belefőzni a rengeteg munkát.

Ide célfajták kellenek és érett gyümölcsök.

A lekvárnak való fajták:

  • nemtudom (kék penyigei)
  • mandula
  • besztercei  

Lekvárnak érett gyümölcs való, ezek már puhák, bőrük a szárnál kissé megtöpped, ha beleharapunk ízük tiszta és erős. Ha lepottyant szilvákat is használunk, muszáj megmosni az alapanyagot, nem permetezett fáról egyenesen a lábosba szedett szilvákat akár mosatlanul is használhatjuk. 

Szedésnél óvatosan a darazsakkal és a bezabálással, a szilva jótékony hashajtó is tud lenni.

Az érett szilvát ne tároljuk, pillanatok alatt megromlik. A szilvalekvárba nem kell cukor, se tartósítószer, semmi más, csak a megfelelő fajtájú és érettségű szilva és a jó öreg idő.

 
A főzés

A szilvákat nem kell kimagozni, egyes fajták nem magvaválók, azokkal nem érdemes kínlódni. A folyamatot magozatlanul írjuk le.

A szilvákat nagyon alacsony lángon felteszem egy vastag aljú, jó minőségű lábosban főni. Néha ránézek, megkeverem. Nagyon halkan poszogjon. Nem hagyom leégni. 

 

Először összeesik és sötét vöröses-kékes színt ölt. Akkor forrón átnyomkodom egy fémhálós szűrőn, a magokat eldobom. Visszateszem főni és a poszogtatást addig folytatom, amíg a lekvár sűrű szurok lesz és egy darabban, nagy rázogatásra leesik a kanálról, nem folyik, nem csöpög. Ez 10-15 óra, a folyamat félbehagyható, éjjel nem kell felugrálni hozzá, akkor pihenhet hideg helyen és reggel folytatjuk, ennyi engedmény belefér. 

Forrón sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom. Hidegen tárolom. Én biztonságiból kigőzölöm, elvileg nem kell. A gőzőlésről itt részletesen írtunk.:

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.